vestnik

Tolikšna je škoda na poljščinah zaradi suše

Vestnik.si, 4. 8. 2022
Majda Horvat
Med najbolj prizadetimi poljščinami je koruza.
Aktualno

Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije (KGZS) je objavila prve ocene stanja in škode zaradi suše, te podatke pa je posredovala Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) in mu dala pobudo, da pristopi k pripravi ocene škode v kmetijstvu.

KGZS prav tako zahteva, da pristojno ministrstvo na podlagi ocene pripravi program in predlog finančne pomoči prizadetim kmetijam, izvede predčasno izplačilo kmetijskih podpor ter zniža oziroma odpiše prispevke za pokojninsko in invalidsko zavarovanje ter najemnine za kmetijska zemljišča v lasti Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov Republike Slovenije. 

Suša je namreč prizadela poljščine po celotni Sloveniji, na nekaterih območjih je stanje zares zaskrbljujoče, kar pomeni, da so kmetje izgubili tako pridelek kot vir zaslužka. Najbolj prizadeta je koruza, ki po ocenah KGZS na lahkih peščenih tleh ne bo oblikovala storžev oziroma bodo ti majhni in poškodovani. "Ocenjujemo, da bo pridelek v povprečju od 40 do 50 odstotkov manjši, ponekod lahko govorimo tudi o 80 do 100-odstotnem izpadu pridelka. Pri drugih žitih ocenjujemo izpad pridelka v povprečju 40 odstotkov, pri bučah in krompirju pa od 30 do 50 odstotkov manjši pridelek," so še pojasnili na KGZS. 

poljedeljstvo, kmetovanje, suša, traktor, njiva
Vanesa Jaušovec
Poljedeljstvo

Močno prizadeto je tudi travinje, izpad bo predvidoma okrog 50-odstoten, v nekaterih predelih tudi do 90-odstoten. Podobno je tudi pri sadju in zelenjavi, visoke temperature so ožgale liste in plodove, ti so tudi bolj drobni in prisilno dozorevajo. Pridelki bodo v povprečju nižji za vsaj 40 odstotkov, ponekod tudi do 80 odstotkov ali pa jih sploh ne bo. 

Veliko škode je tudi pri vinski trti, saj listi in grozdje venijo, bledijo in odpadajo, pridelek bo tako v povprečju zmanjšan do 50 odstotkov. 

Stanežiče, suša, vročinski val
Bobo
Suša bo uničila vsaj eno tretjino letošnjega pridelka.

KGZS izpostavlja še en problem, in sicer pri živinorejcih, ki zaradi zmanjšanega pridelka na travinju že sedaj težko zagotavljajo krmo za živali, zaradi izpada pridelka koruze pa bo ta še večji. "Na območjih, kjer je izpad krme velik, so kmetje že prisiljeni zmanjševati stalež živali, morebiten dokup krme pa bo močno vplival na ekonomičnost kmetij," so še pojasnili na zbornici. 

suša kmetijstvo škoda