vestnik

Trgatev pri koncu - grozdja več

Janko Votek, 5. 9. 2018
Nataša Juhnov
Trgatev v Radgonskih in kapelskih goricah se bliža koncu. 
Aktualno

Za razliko od prejšnjih let, ko je bila do konca avgusta potrgana le ranina in se je prava trgatev začela v drugi polovici septembra, je letos drugače.

Dva največja vinarja - Radgonske Gorice in Puklavec Family Wines sta s trgatvijo v svojih vinogradih začela med 15. in 20. avgustom. Podobno je bilo tudi pri zasebnikih. Tako je pretežni del zgodnejših sort že pobran. V tem, oziroma naslednjem tednu pa bodo pospravili še pozne sorte – laški in renski rizling ter šipon. Organizator pridelave grozdja pri zasebnikih in kupec grozdja za Radgonske gorice je KZ Radgona. Kot so nam povedali v zadrugi, je letošnji pridelek večji od lanskega, saj vinogradov ni prizadela pozeba. Tudi kakovost je primerljiva s prejšnjimi leti. So pa bili stroški pridelave zaradi pogostih padavin višji od prejšnjih nekaj let. Kakovost je zato v veliki meri odvisna od pravočasnega opravljanja zaščitnih ukrepov. Čeprav bo grozdja več, o odkupljenih količinah pred koncem trgatve poznejših sort še ni mogoče govoriti. Pogoji odkupa in plačila se v primerjavi z lanskim letom niso spremenili. Tudi letos bodo, tako kot nekaj let vinarji, stimulirali kakovost grozdja.


e624206dbc4c3513d5d8d51be7a16262
Nataša Juhnov
Grozdje je letos ob primerni zaščiti kakovostno.


Pogodbeni partner za odkup grozdja Puklavec Family Wines je KZ Ptuj. Pogodbeni odkup poteka normalno. V tej kleti z letošnjem letom zaključujejo sodelovanje s KZ Ptuj. Zaradi prestrukturiranja proizvodnje vin so se odločili, da bodo v naslednjem letu odkupovali grozdje na podlagi sklenjenih individualnih pogodb z vinogradniki in to s tistimi, ki imajo ustrezen sortni izbor in kakovost. Teh je okrog 65 odstotkov.
Na levem bregu Mure se je trgatev zdaj komaj dobro začela, čeprav se bo verjetno končala že sredi septembra. V Prekmurju, oziroma Lendavskih goricah je letos problem prodaja grozdja. Edini kupec ostaja KZ Lendava. Bistveno manjše je povpraševanje po grozdju s strani zasebnih vinarjev in avstrijskih kupcev. Ti so v lanskem letu v Lendavskih goricahodkupili kar nekaj grozdja, saj so ga potrebovali kot dodatek k svojemu moštu zaradi višje vsebnosti kislin.

Nataša Juhnov
Med turisti je vse bolj cenjeno vino iz samorodnih sort. 
vinogradniki zadovoljni s trgotvijo trgatev grozdje