vestnik

Trudimo se popraviti napake preteklosti

A. Nana Rituper Rodež, 26. 4. 2019
A. Nana Rituper Rodež
Glasbeni recital Klarise Jovanović in Igorja Bezgeta.
Aktualno

Pred 75. leti, 26. aprila, so potrkali na vrata mnogih prekmurskih judovskih družin in jih odpeljali v zbirališča, od tam pa z vlaki v Auschwitz. Ker so to morali žandarji opraviti v spremstvu civilne osebe, so mnogi za to vedeli že kakšen dan prej. A Judov nihče na to ni opozoril, pravi zgodovinar Boris Hajdinjak, tudi direktor Centra judovske kulturne dediščine sinagoga Maribor.

352620bb641cb2e57038a090430307be
A. Nana Rituper Rodež
Spominska slovesnost ob 75. letnici deportacije Judov iz Prekmurja.


To je bila prva in najbolj množična deportacija prekmurskih Judov, večina med njimi je slab mesec kasneje, 20. in 21. maja umrla v taborišču smrti. Skupaj bi naj v drugi svetovni vojni umrlo 387 Judov iz Prekmurja. S tem se je za vedno spremenila kulturna podoba naše krajine, je povedala Metka Fujs, direktorica Pomurskega muzeja Murska Sobota, kjer so ob 75. obletnici deportacije Judov iz Prekmurja pripravili spominsko slovesnost.

0ec3e018e46fa325179cf11cf4be67af
A. Nana Rituper Rodež
Od leve Aleksaner Jevšek, Erika Fürst in Boris Hajdinjak.


Spregovoril je tudi Aleksander Jevšek, župan Mestne občine Murska Sobota, in povedal, da je bilo v preteklosti kar se judovske kulture tiče, storjenih kar nekaj napak, ena od teh je bila rušitev sinagoge. "Trudimo se popraviti napake preteklosti, saj si želimo ohranjati spomin na meščane tega mesta." V sklopu rekonstrukcije središča mesta bodo v pločnike vgradili spotikavce z imeni Judov, ki so v tem mestu živeli.

3d12913f07857ed5cf06d4a09ccf335c
A. Nana Rituper Rodež
Spominska slovesnost ob 75. letnici deportacije Judov iz Prekmurja.


Na prireditvi so zavrteli dokumentarni film Pisma Eriki Fürst, ki so ga pripravili na OŠ Draga Kobala Maribor skupaj s Sinagogo Maribor. V njem Erika Fürst pripoveduje svojo tragično zgodbo o tem, kako je bila družina deportirana v taborišče, kjer je umrlo veliko njenih sorodnikov, tudi njen oče in prijateljev. Ko se je z mamo in sestro vrnila domov, jih je čakala razdejana in pokradena hiša. Njihovi sosedje in prijatelji pa so se njihove vrnitve iskreno razveselili.


Nekateri so jim prinesi potico, drugi kruh z marmelado, sadje, tudi obleko in obutev.
Več pa v tiskani izdaji Vestnika.

erika furst deportacija judje Boris Hajdinjak