vestnik

Tu je nekaj predlogov, kako zaznamovati letošnji kulturni praznik

Vestnik, 6. 2. 2021
Nataša Juhnov
V ponedeljek bo vrata odprla tudi lendavska sinagoga.
Aktualno

Tudi letošnji kulturni praznik bo drugačen kot smo ga bili vajeni. Kljub vsemu se bo zvrstilo kar nekaj prireditev, nekatere lahko spremljate iz naslonjača, obiskali pa boste lahko tudi nekatere kulturne ustanove.

Na predvečer praznika ob 17. uri bo na ogled počastitev kulturnega praznika v občini Lendava, in sicer na občinski spletni strani. Slavnostna govornica bo Valerija Perger, podeljena pa bodo tudi priznanja za dosežke na področju kulture. V programu bodo nastopili učitelji lendavske glasbene šole in solistka Pia Novak ob spremljavi Damirja Soldata. 

Slovesnost ob slovenskem kulturnem prazniku Mestne občina Murska Sobota si boste lahko ogledali 8. februarja ob 19. uri. Na voljo bo na spletnih straneh Zavoda za kulturo, turizem in šport Murska Sobota in na murska-sobota.si, prav tako bo prireditev predvajana na TV AS in TV Idea. Slavnostni govornik bo zgodovinar Janez Balažic, podeljene bodo občinske nagrade za dosežke na področju umetnosti in kulture, nastopil pa bo tudi Samo Budna. 

prešeren
sta
Kljub razmeram se bo ob slovenskem kulturnem prazniku zvrstilo kar nekaj prireditev.

Vrata bo na slovenski kulturni praznik odprl tudi Pomurski muzej. Med 9. in 17. uro si boste lahko brezplačno ogledali del stalne razstave, pregledno razstavo o fotografu Jožetu Kološi - Kološu in gostujočo razstavo Potni listi za življenje. Iz muzeja ob tem sporočajo, da bo vstop za posameznike in družine ob upoštevanju navodil NIJZ možen le z zaščitno masko. 

8. februarja se bo na lendavskem gradu odprla 7. mednarodna fotografska razstava Pannonia Reflection. Dogodek bo potekal virtualno, v obliki krajšega videa na spletni in facebook strani Galerije-Muzeja Lendava ter na straneh Fotografskega društva Pannonia. Bosta pa ta dan odprta lendavski grad in sinagoga, vstop bo možen med 10. in 14. uro. 

Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti, območna izpostava Ljutomer, je ob prazniku pripravil spodnji video. "Kulturni praznik bomo letos praznovali precej drugače kot običajno. Kljub vsem ukrepom se moramo na ta dan pokloniti in zahvaliti vsem kulturnim ustvarjalcem, ki veliko prispevate k ohranjanju slovenskega jezika, kulturne dediščine in si prizadevate za to, da je kultura v svojem širokem spektru pomena prisotna v vseh področjih našega delovanja," pravi vodja Mira Rebernik. 

kulturni-praznik pomurje slovesnosti