vestnik

Tudi v DZ sprejeli ukrepe proti širjenju koronavirusa, nekaj zaposlenih preventivno v samoizolaciji

STA, 10. 3. 2020
STA
Kot je poudaril predsednik DZ Igor Zorčič pa z ukrepi za zaščito zdravja ne želijo omejevati odprtosti demokratičnega odločanja.
Aktualno

Zaposleni v DZ so sprejeli nekatere ukrepe, ki omejujejo širjenje koronavirusa. Kot je poudaril predsednik DZ Igor Zorčič pa z ukrepi za zaščito zdravja ne želijo omejevati odprtosti demokratičnega odločanja. Med zaposlenimi sicer še ni obolelih, nekaj zaposlenih se je preventivno odločilo za samoizolacijo, so pojasnili v izjavi za medije.

Za omejitev širjenja koronavirusa so zaposleni v parlamentu na posvetovalnem sestanku sprejeli nekatere higienske ukrepe, nekoliko pa so omejili tudi vstop v poslopje, je dejal Zorčič. Tako so preložili dogodke in omejili vstop oseb, ki prihajajo na te dogodke. Vodjem delovnih teles so priporočili, da omejijo število vabljenih na seje delovnih teles.

Med drugim so preložene javna predstavitev mnenj, simulacije zakonodajnega postopka, razstave in ostali javni dogodki.

Sicer pa so namestili tudi dodatna razkužila, poslopje pogosteje zračijo in tudi kljuke razkužujejo pogosteje. Zaposlenim je Zorčič odsvetoval potovanja v tujino.

"Na eni strani želimo zagotavljati odprtost vseh postopkov, na drugi pa varnost in zdravje vseh zaposlenih," je dejal Zorčič.

V javnosti so se pojavljala tudi vprašanja, kako bo ob omejitvi zbiranja več kot 100 oseb potekala plenarna seja državnega zbora. Zorčič odgovarja, da te omejitve za DZ ne veljajo.

"Ne bi bilo v skladu z ustavo, da bi kateri izmed ministrov na ta način omejil delo DZ," je povedal. Poudaril je, da je DZ institucija, ki mora delovati v vseh razmerah, tudi v izrednih stanjih ali vojnah.

Med poslanci in zaposlenimi trenutno sicer ni nikogar, ki bi zbolel za koronavirusom. Nekateri zaposleni, ki so dopustovali v tujini, so se odločili za samoizolacijo, je povedala generalna sekretarka DZ Uršula Zore Tavčar. Ocenila je, da gre za tri zaposlene.

A ob širjenju virusa v hramu demokracije še ne razmišljajo o uvedbi alternativnih oblik glasovanja, je še dodal Zorčič.

dz virus delo ukrepi