vestnik

Ukrepi za ohranitev delovnih mest so nujni, poudarjata Šircelj in Počivalšek

Vestnik, 11. 11. 2020
MGRT
Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo.
Aktualno

Minister za finance Andrej Šircelj in minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek sta pojasnila pomembnost šestega protikoronskega paketa in povedala, kaj ta prinaša.

Šircelj poudarja, da je PKP6 nujen, saj se tveganje povečuje tudi na gospodarskem in finančnem področju. Ukrepi za ohranjanje delovnih mest so nujni, prvi paketi pomoči pa so bili učinkoviti. Maja je bilo nezaposlenih 90.415 oseb, oktobra pa nekaj čez 83 tisoč. Minister je še dejal, da napovedi bonitetnih agencij in podatki Evropske komisije kažejo na stabilnost države, Slovenija pa da ohranja zaupanje na finančnih trgih. "Lahko se zadolžujemo po relativno ugodnih obrestnih merah." Za konec je pristavil še, da drugi val epidemije podaljšuje okrevanje v sredino leta 2021. Rešitev za odpravo epidemije pa je cepivo proti virusu. 

andrej-šircelj
STA
Andrej Šircelj

Počivalšek je uvodoma dejal, da je vlada šesti protikoronski paket že poslala v državni zbor, v prihodnjih dneh pa bo začela pripravljati sedmi paket. Prilagajati se je treba namreč hitro spreminjajočim se razmeram. "Pri tem bomo vodili intenzivni dialog s predstavniki gospodarstva in sindikati. Osredotočeni bomo na težave najbolj prizadetih panog in malega gospodarstva, ki je najbolj ranljivo," meni. Gospodarski minister še pojasnjuje, da so bili opozorjeni, da bo prišlo do ovir, ker lahko ukrepe koristijo zgolj podjetja, ki imajo poravnane davčne in druge obveznosti. Počivalšek je ob tem zatrdil, da lahko podjetja na podlagi prejšnjih ukrepov zaprosijo za odlog obveznosti in tako izpolnijo ta pogoj. "Uvajamo tudi nove ukrepe, s katerimi bomo podjetjem pokrili njihove fiksne stroške. Tako je ključni ukrep PKP6 povračilo nekaterih fiksnih stroškov. To je pomembna novost za podjetja, ki so jim pomagali ukrepi čakanja na delo ali skrajšani delovni čas. Ob tem pa so jim ostali drugi stroški," je še pristavil. 

renkovci, koronavirus, minster-zdravko-počivalšek, lušt, paradajz
Nataša Juhnov
Minister Zdravko Počivalšek.

Podjetja bodo prejemala sredstva za pokritje fiksnih stroškov od 1. oktobra do konca leta. Upravičene bodo pravne in fizične osebe, ki so bile registrirane pred 1. septembrom 2020 in imajo vsaj enega zaposlenega, s.p.-ji in družinski poslovodje. Upravičena bodo podjetja, ki so jim letni prihodki padli vsaj za 40 odstotkov, še pojasni Počivalšek. Znesek se bo izračunal na podlagi določenega odstotka prihodkov od prodaje v letu 2019. Fiksni stroški pa so ocenjeni kot 10 odstotkov od prihodkov prodaje, kar mesečno znaša nekaj manj odstotek letnih prihodkov.

Podjetja, ki jim bodo v obdobju od oktobra do decembra prihodki padli od 40 do 70 odstotkov, bodo upravičeni do 0,6 odstotka letnih prihodkov od prodaje. Tista, ki jim bo promet padel za več kot 70 odstotkov, pa bodo prejela 1,2 odstotka. Največja pomoč za omenjeni kvartal pa bo 1000 evrov na zaposlenega. Najvišji znesek, ki ga bodo lahko prejela podjetja je 3 milijone evrov oz. 800.000 evrov za podjetja, ki so ustanovljena po 1. oktobru 2019.

Profimedia
Fotografija je simbolična
andrej-šircelj zdravko-počivalšek pkp6 protikoronski-paket