vestnik

Umrl je nekdanji svetovni prvak Miroslav Steržaj

Miha Šoštarič, 8. 11. 2020
M.Š.
Miroslav Steržaj
Aktualno

V 88. letu je umrl Ljutomerčan Miroslav Steržaj (1933 – 2020), nekdanji direktor ljutomerskega Mlekoprometa, izvrsten kegljač, ki je na svetovnih in evropskih prvenstvih osvojil kar 17 kolajn, dolgoletni član ljutomerskega Okteta in nosilec številnih političnih funkcij v ljutomerski občini in državi.

Steržaj se je rodil v Rakeku, leta 1950 pa se je preselil v Ljutomer, kjer si je ustvaril družino. Poročil se je ženo Terezijo Krajnc, v zakonu pa sta se mu rodila hčerka Jacqueline in sin Harry, ki je bil prav tako vrhunski kegljač. Leta 1955 je začel delati v ljutomerskem Mlekoprometu, najprej 12 let kot komercialni direktor, nato pa do upokojitve leta 1993 kot direktor. V tem času je Mlekopromet postal ena izmed glavnih sirarn v Sloveniji. Po upokojitvi je postal strokovni tajnik Gospodarskega interesnega združenja mlekarstva Slovenije, to funkcijo pa je opravljal do leta 2003. Za gospodarske dosežke je prejel Kraigherjevo nagrado.
Na političnem področju njegovega dela velja izpostaviti, da je bil član državnega sveta, predsednik ljutomerske občine, podpredsednik zbora občin in podžupan Ljutomera. Leta 2003 je bil za svoje zasluge imenovan za častnega občana Občine Ljutomer. Leta 1963 je bil soustanovitelj Ljutomerskega okteta, v katerem je prepeval skoraj pet desetletij, več mandatov pa je bil tudi predsednik Kulturnega društva Ivan Kaučič Ljutomer.
Številnim bo ostal v spominu kot eden najboljših kegljačev nekdanje Jugoslavije. Kar trideset let je bil član jugoslovanske reprezentance (1955 – 1985). Leta 1964 je na evropskem prvenstvu osvojil naslov absolutnega evropskega prvaka, kar pomeni, da je zmagal v vseh kategorijah - posamično, v parih in ekipno. Čez štiri leta mu je uspel še en podvig, saj je osvojil posamično zlato medaljo na svetovnem posamičnem prvenstvu in s tem postal prvi Jugoslovan oziroma Slovenec z naslovom svetovnega prvaka v kegljanju. Za odlične športne dosežke je med drugim prejel Bloudkovo nagrado. Leta 2012 je bil sprejet v Hram slovenskih športnih junakov.
miroslav-steržaj ljutomer