vestnik

Umrl Krambergerjev atentator 

ABE, 6. 9. 2018
Boris Vugrinec
Sojenje Petru Rotarju je trajalo le pet dni.
Aktualno

Umrl je Peter Rotar, ki je 7. junija 1992 na predvolilnem zborovanju v Jurovskem Dolu pri Lenartu ustrelil Ivana Krambergerja. Dobrotnik iz Negove je osvojil srca ljudskih množic, na predsedniških volitvah leta 1990 je namreč dobil skoraj petino glasov. Njegova smrt je sicer zavita v dvome. 

V Jurovskem Dolu je umrl 68-letni Peter Rotar, poročajo Slovenske novice. Rotar je bil zaradi umora Ivana Krambergerja, dobrotnika iz Negove, pravnomočno obsojen na 12 let zapora. Rotar je s strelom iz puške Krambergerja ubil na predvolilnem shodu 7. junija 1992 v Jurovskem Dolu.

df57ac76519fefd8985fb6141053e30a
Boris Vugrinec
Prizorišče zločina so zasedli oboroženi policisti.

Kaj se je pravzaprav zgodilo? 7. junija 1992. Predvolilni shod predsedniškega kandidata Ivana Krambergerja. 18.45. Poči strel. Dobrotnik iz Negove se opoteče in pade. Z avtomobilom ga odpeljejo v lenarško bolnišnico, vendar umre med prevozom. Sledi obsežna policijska akcija.Takoj po streljanju pride v Jurovski Dol na desetine, če ne celo na stotine mož v modrih uniformah z avtomatskim orožjem. Postavljene so cestne zapore, k Lenartu nemudoma prihitijo takratni notranji minister Igor Bavčar, minister za informiranje Jelko Kacin in pravosodni minister Miha Kozinc. Okoli 23. ure je Bavčar javnosti po televiziji sporočil, da so policisti že prijeli domnevnega morilca in da ni šlo za politični uboj. Storilec je dejanje na policijski postaji priznal še isto noč, končal je v priporu.

f7bd4a604b4d8c2539ef28ab9a5db0e6
Boris Vugrinec
Na prizorišču zločina v Jurovskem dolu: Miha Kozinc, pravosodni minister, Igor Bavčar minister za notranje zadeve, in Jelko Kacin, minister za informiranje.

Motiv: Krambergerja menda ni maral. Dan pozneje se je razvedelo, da je streljal takrat 41-letni domačin Peter Rotar z okna svoje nove stanovanjske hiše. Uporabil je lovsko karabinsko puško Crvena zastava kalibra 8,57 z daljnogledom. Preiskovalci so v ležišču puške našli tulec, v cevi saje, na okenski polici pokrova za daljnogled. Forenziki so dokazali, da je imel Rotar na rokah sledove smodnika.

0d752a0c134ea7ab484d0dadb24be084
Boris Vugrinec
Peter Rotar je umor priznal. V zaporu je odsedel devet let.

Sreda, 10. junija 1992. Pokopališče v Negovi. Na Krambergerjevem pogrebu se zbere večtisočglava množica. Kljub temu da besni neurje.


Sojenje Rotarju je trajalo pet dni, dvorana, ki je lahko sprejela 98 ljudi, je bila nabito polna, vstopnice za sedeže, ki jih niso zasedli novinarji in sorodniki, so na sodišču preprosto izžrebali.


Ponedeljek, 24. avgusta 1992. Tožilec Boris Marčič je z obtožnico na zatožno klop mariborskega sodišča posadil Petra Rotarja. Obtoženega je branil odvetnik Ivan Bukovnik. Mimogrede: tožilec in odvetnik sta se pozneje v istih vlogah srečala na murskosoboškem okrožnem sodišču na razvpitem sojenju domnevnim napadalcem na novinarja Mira Petka (prvi je preganjal domnevne napadalce, drugi je bil del njihove obrambe).


Sojenje Rotarju je trajalo pet dni, dvorana, ki je lahko sprejela 98 ljudi, je bila nabito polna, vstopnice za sedeže, ki jih niso zasedli novinarji in sorodniki, so na sodišču preprosto izžrebali. Rotar je tudi pred sodnim senatom dejanje priznal, čeprav nobena priča ni videla, kdo je streljal, sodni izvedenci pa niso delovali najbolj prepričljivo, kot je mogoče razbrati iz novinarskih poročil, objavljenih avgusta 1992 v časopisih.

47b0608b2c9e489eb108aad73368f113
Boris Vugrinec
Ivana Krambergerja so pokopali 10. junija 1992.

Pet dni pozneje je senat sodnika Zlatka Dežmana sporočil: Peter Rotar je kriv – za zapahi bo preživel devet let. »Imam mirno vest, pravzaprav so redki primeri, ko ima sodnik na voljo toliko argumentov. To je bil eden od najbolj jasnih in dokazljivih umorov,« je izjavil sodnik. Po pritožbi višje sodišče kazen zviša na 12 let, Rotar odsedi devet let.
Zgodba prvega in edinega atentata na politika v Sloveniji se je s tem končala.

Arhiv časopisa Vestnik
Ivan Kramberger - ljudje so ga ljubili, politikov pa ne. Je bil to motiv za umor?