vestnik

(URADNO) Učitelji in vzgojitelji na testiranje vsakih sedem dni, odklonitev testa je kršitev

Vestnik, 23. 1. 2021
Dreamstime
Za dodatno varnost zaposlenih vodstvom šol in vrtcev priporočajo tudi, da pri nadaljnjih nabavah zaščitnih mask za zaposlene zagotovijo uporabo varnejših mask tipa FFP-2. Fotografija je simbolična.
Aktualno

Ministrstvo za zdravje je v Uradnem listu objavilo odredbo o covid testiranju zaposlenih v vzgoji in izobraževanju pred vračanjem dela učencev v šole in začetkom dela vrtcev v polnem obsegu v devetih regijah, tudi v pomurski, v začetku novega tedna.

Kot piše, se morajo zaposleni testirati 24 ur pred začetkom neposrednega dela z otroki, nato pa vsakih sedem dni. Odredba ministrstva za zdravje določa, da se morajo vse osebe, ki delajo v vrtcih in osnovnih šolah, zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami, glasbenih šolah, domovih za učence, dijaških in študentskih domovih, organizacijah za izobraževanje odraslih, srednjih in višjih strokovnih šolah ter v visokošolskih zavodih, pred začetkom dela udeležiti testiranja na koronavirus.

kobilje, osnovna-šola, koronavirus, šolstvo, učenci
Nataša Juhnov
Regije, v katerih se v torek odpirajo šole, so: osrednjeslovenska, gorenjska, primorsko-notranjska, obalno-kraška, koroška, podravska, pomurska, savinjska in zasavska. Za učitelje je obvezno testiranje in maske. Fotografija je simbolična.

Testiranja se lahko udeležijo le, če na dan testiranja nimajo povišane telesne temperature, če nimajo akutnih znakov okužbe in v zadnjih 10 dneh niso bili v stiku z okuženo osebo. Zaposlenim, ki so preboleli covid-19 in pri katerih je od ugotovljene okužbe preteklo najmanj 21 dni in največ tri mesece, se testiranja ni treba udeležiti.Po odredbi morajo zaposleni negativni izvid testiranja sporočiti predstojniku vzgojno-izobraževalnega zavoda. Potrebnost izvajanja testiranj bo minister za zdravje (začasno je to še vedno premier Janez Janša) ugotavljal vsakih 14 dni.

Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport so ob objavi odredbe izrazili prepričanje, da bodo pedagoški delavci in zaposleni v vrtcih in šolah v veliki večini odgovorno pristopili tudi k testiranju, "saj je to družbena odgovornost vsakega posameznika". "Morebitno odklanjanje testiranja pomeni kršitev obveznosti iz delovnega razmerja in kršitev upoštevanja določil objavljene odredbe ministrstva za zdravje," so zapisali.

kobilje, osnovna-šola, koronavirus, šolstvo, učenci
Nataša Juhnov
Testiranja se lahko udeležijo le, če na dan testiranja nimajo povišane telesne temperature, če nimajo akutnih znakov okužbe in v zadnjih 10 dneh niso bili v stiku z okuženo osebo. Fotografija je simbolična.

Za dodatno varnost zaposlenih vodstvom šol in vrtcev priporočajo tudi, da pri nadaljnjih nabavah zaščitnih mask za zaposlene zagotovijo uporabo varnejših mask tipa FFP-2.

koronavirus šola testiranje obvezno uradni-list učenci