vestnik

Utroša: "Niti eden slovenski gasilec ni šel na Kras pomagat za denar"

Vestnik.si, 27. 7. 2022
Vanesa Jaušovec
Pomurski gasilci na poti na Kras
Aktualno

Gasilski regijski poveljnik Pomurja in član poveljstva Gasilske zveze Slovenije Dušan Utroša je o dogajanju na Krasu in ponujeni nagradi za gasilce v zapisu strnil svoje razmišljanje. Spodaj ga objavljamo v celoti.

Utroša je razmišljanje naslovil kot Začetek konca prostovoljnega gasilstva, kot ga poznamo danes…

"Gasilci svoje poslanstvo opravljamo prostovoljno. To je pač način življenja, pri katerem gre za eno samo veliko odrekanje služiti ljudem. Ne glede na to, da pri tem včasih tvegamo svoje zdravje in življenje. Zato sem toliko bolj začuden, ko se nam za opravljanje našega dela ponuja plačilo. Sicer cenim gesto vseh, ki so nam to ponudili, a verjemite, da niti eden slovenski gasilec ni šel na Kras pomagat za denar! Ko se bo začelo s plačevanjem gasilcem, bo konec prostovoljnega gasilstva. Žal si tudi marsikdo ni prebral Zakona o društvih, da to ni tako enostavno. Prav tako v sistemu varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami nismo sami. Pa se spomnimo pogumnih potapljačev (Blanca), vsakodnevnega dela gorskih reševalcev, jamarjev, kinologov… Tudi ti tvegajo svoje glave na velikih intervencijah in bi bili prav tako upravičeni do nadomestil. Solidarnostnega duha prostovoljcev se ne da nadomestiti z denarjem.

gasilci, požar, kras
Gasilska regija Pomurje
Pomurski gasilci na Krasu.

Kaj pa lahko naredimo? Spoštujmo Zakon o gasilstvu (in druge), kjer vse lepo piše. V prvi vrsti politiki vseh barv pri delodajalcih (na osnovi stimulacije) dokončno uredite, da bodo prostovoljnega gasilca brez težav spustili na intervencije, vaje in izobraževanja. Ja, težave smo imeli, kljub sprejeti zakonodaji. V nadaljevanju refundirajte stroške delodajalcem, poravnajte stroške poškodovane opreme in tehnike ter iz proračunskih in donacijskih sredstev zagotovite nakup nove opreme. Predvideni denar/nagrade pa po številu udeleženih gasilcev na Krasu namenite prostovoljnim gasilskim društvom za nadaljnji razvoj in obstoj društev.

pomurski-gasilci, požar, gasilci, kras
Vanesa Jaušovec
"Ne zrušimo tega, kar smo več kot 150 let gradili in kar v Sloveniji v praksi deluje. Ohranimo nacionalno bogastvo, ki nam ga zavida ves svet," meni Utroša.

Ne zrušimo tega, kar smo več kot 150 let gradili in kar v Sloveniji v praksi deluje. Ohranimo nacionalno bogastvo, ki nam ga zavida ves svet."

dušan-utroša razmislek gasilstvo