vestnik

V 50 letih so Terme Banovci zrasle v moderni turistični center

Miha Šoštarič, 8. 7. 2018
Miha Šoštarič
V preteklem letu so več kot 100.000 evrov vložili v novo čistilno napravo, obnovili so tobogane, prav tako pa z vlaganjem v pripravo vode skrbijo za njeno neoporečnost.
Aktualno

Pomemben del družine Sava Turizem d. d. so Terme Banovci, ki v letošnjem letu praznujejo 50 let delovanja. Začetki tega danes prikupnega kopališkega kompleksa segajo v leto 1968, ko je bil zgrajen prvi bazen.

»Tudi tukaj je do kopališkega turizma prišlo 'po pomoti', kajti tako kot v ostalih centrih v Pomurju so delavci želeli predvsem najti nafto in plin. Mi smo seveda zelo veseli, da so naleteli na odlično termomineralno vodo, ki lajša marsikatero težavo. To znajo ceniti predvsem tisti, ki te težave imajo. V Sloveniji še vedno premalo pozornosti namenjamo preventivi, kar ni dobro. V naši zavesti bo potrebno to spremeniti,« je minulo soboto, ko so praznovali »abrahama«, povedal izvršni direktor Term Banovci Igor Magdič.


Od prvih kopalcev, ki so bili predvsem lokalni, domačini, je danes v Banovcih nastalo moderno kopališče s hotelom, apartmajskim naseljem in avtokampom. »Terme Banovci so poznane kot prvo naturistično kopališče ob termalni vodi v Evropi in to je še danes bistvena konkurenčna prednost pred podobnimi kopališči, ki tega produkta nimajo,« meni Magdič. Dodaja, da Terme Banovci niso le turistični center, ki daje kruh več kot 50 družinam, ampak postavljajo ta del Prlekije na turistični zemljevid. »Od teh turistov, ki prihajajo k nam, ne živijo samo tisti, ki so tukaj zaposleni, temveč tudi okolica. Naša želja in naš cilj je, da ljudi ne zapiramo v objekte kopališkega kompleksa, ampak, da se sprehodijo po Prlekiji, Prekmurju in ostalih delih Slovenije. Da spoznajo, kako bogata je ta regija, kaj vse lahko tukaj doživijo, okusijo. Naši gostje so navdušeni nad prijaznostjo domačinov, nad enkratno kulinariko, možnostih aktivnega preživljanja prostega časa, poudariti pa je treba tudi moderni pristop do gosta, saj pri nas namreč vsi mladi ljudje govorijo tuje jezike.«


V Termah Banovci so v lanskem letu zabeležili 95.000 nočitev. V hotelu imajo 24 sob, apartmajsko naselje nudi približno 130 postelj, imajo pa tudi dva kampa – tekstilni in naturistični. »Pri nas kapacitete nikoli niso prenatrpane, kar imajo gostje radi. Obenem se lahko pohvalimo, da imamo ogromno zelenih površin, ki nudijo v vročih poletnih dneh tudi veliko sence.«
Z željo, da nadgradijo segmente, ki jih delajo na globalnem turističnem tržišču prepoznavne, vsako leto v posodabljanja vlagajo znatna sredstva. V preteklem letu so več kot 100.000 evrov vložili v novo čistilno napravo, obnovili so tobogane, prav tako pa z vlaganjem v pripravo vode skrbijo za njeno neoporečnost. V prihodnje bodo posodobili bazenske kapacitete, obnovili hotelsko restavracijo, ki je priljubljena tudi za enodnevne dogodke (poroke, praznovanja), novo podobo pa bodo dobile tudi hotelske sobe.


Razvoju Term Banovci v zadnjem obdobju sledijo tudi drugi investitorji v tem kraju. Gradijo se namreč dodatne namestitvene kapacitete. »Izredno dobrodošlo je, da so domačini prepoznali potencial na tem področju. Čim več oblik namestitev bo obstajalo, več različnih gostov bo prihajalo k nam. Prepričan sem, da bodo koristili naše storitve. Ne samo kopališke, ampak tudi sodoben wellnes center. Vsako privatno iniciativo podpiram. Z vsakim, ki je izrazil željo, smo sklenili dogovor o ugodnejšem koriščenju naše ponudbe za njihove goste,« je še povedal Magdič.

Terme Banovci 50 let