vestnik

V Beltincih se bo spet plesalo kot nekoč

A. Nana Rituper Rodež, 16. 7. 2018
Natasa Gider
Ob sobotah se vsako leto predstavijo vse vasi v Občini Beltinci. 
Aktualno

V četrtek, 19. julija, se bo z otvoritvijo razstave ob 80-letnici folklore v beltinskem gradu pričel 48. mednarodni folklorni festival v Beltincih. Na prazniku folklore se bodo v grajskem parku vse do nedelje, 22. julija, zvrstili različni plesni, glasbeni, kulinarični in drugi dogodki, na katerih se predstavlja kulturna dediščina tega prostora.

Festival so podrobneje predstavili Boštjan Rous, predsednik KUD Beltinci, beltinski župan Milan Kerman in Simona Cizar, Zavod za turizem in kulturo Beltinci ter povabili goste, naj le pridejo in v živo doživijo živahno dogajanje, ki prikazuje življenje nekoč.


1d186360600a44b3c6af4a362569e49f
A. Nana Rituper Rodež
Festival so podrobneje predstavili (od leve) Boštjan Rous, predsednik KUD Beltinci, beltinski župan Milan Kerman in Simona Cizar, Zavod za turizem in kulturo Beltinci.


Letos mineva 80 let, kar je znani slovenski folklornik Franc Marolt v Beltincih iskal ljudi, ki bi še vedeli, kako se je plesalo in godlo po starem. Našel jih je in to je bil povod, da so začeli plesati in da se je oblikovala prva folklorna skupina. Začetke delovanja in nadaljnje plesne korake, prelomne dogodke in bogato zgodovino ustvarjanja bodo predstavili na razstavi, saj je o tem ohranjenih kar nekaj fotografij, gradiva in tudi črno beli film iz 70-tih let prejšnjega stoletja.

9562b9d8e5496d92b9534451c4e7dc07
Nataša Juhnov
V nedeljo se zapleše tudi na ulicah. 


V kasnejših letih in desetletjih je v Beltincih zacvetela folklorna dejavnost, folkloro pa danes goji več folklornih skupin, tako da v različnih skupinah pleše blizu 200 folklornikov. Po otvoritvi razstave se bodo vse folklorne skupine predstavile tudi na odru, to pa so FS KUD Beltinci, FS KD Marko, folklorne skupine iz vrtca in šole, pridružila pa se jim bo še folklorna skupina Zveze Slovencev na Madžarskem Gornji Senik. Ob tej priložnosti pa bodo zaplesali tudi nekdanji folklorniki.

c4ad1a594de5aa5b358b633433bf7525
Nataša Juhnov
Festivala pa ni brez pozvačina, simbola beltinskega folklornega festivala. 


V petek, na večeru tuje kulture bosta nastopili folklorna skupina RKUD Proleter Sarajevo iz Bosne in Hercegovine ter Grupe de danses tradicionals l'arenilla borriana iz Valencije v Španiji. Sobota je tudi letos namenjena prikazu ljudskih običajev in kulinarike vseh vasi, ki tvorijo Občino Beltinci. S kurjenjem ognja, mlatvijo žita, izdelovanjem rož iz krep papirja in drugimi dejavnostmi pa bodo pričeli ob 16. uri. Etno večer je tokrat posvečen tamburaškim skupinam, domačinom Tamburaški skupini KUD Beltinci se bodo pridružili tamburaši FS Dragatuš in KUD Čiče iz Hrvaške ter zasedba Müva.

c500445851d6fc19630b49cbde0aaad7
Vida Tos
Praznik slovenske folklore.  

Na glavnem odru v beltinskim gradu pa bo v nedeljo že tradicionalno prvi del državnega srečanja odraslih folklornih skupin, ki ga organizira Javni sklad RS za kulturne dejavnosti. Za to srečanje je bilo izbranih osem najboljših slovenskih folklornih skupin, med njimi tudi dve pomurski, in sicer FS Leščeček KD Slavko Osterc Veržej in FS KD Marko. Nastopile pa bodo še domača skupina FS KUD Beltinci ter gostje iz tujine. Prireditev se začne s povorko vseh nastopajočih.  


Organizatorji v štirih dneh pričakujejo okoli deset tisoč ljudi iz vseh koncev Slovenije in tujine, vsako leto se ravno na ta praznik kulture v Beltince domov vračajo tudi mnogi prekmurski izseljenci. »Naš festival, ki bo čez dve leti slavil okroglo obletnico, skušamo ohranjati takega, kot so si ga zastavili v 50-tih letih prejšnjega stoletja,« pravi predsednik KUD-a Beltinci Boštjan Rous. Doda pa še, da pri tem sledijo tradiciji in kulturni dediščini in skrbijo, da ne bi bil samo še eden festival, zato skrbno pazijo, koga izberejo za nastope in koga vključijo v ostalo dogajanje v parku ali beltinskem gradu oziroma kulturni dvorani, če pada dež.

86a63e35c3e70ab41fe61648f186e214
Vida Toš
Na glavnem odru v grajskem parku v nedeljo poteka prvi del državnega srečanja folklrnih skupin. 

48. mednarodni folklorni festival beltinci folklora Boštjan Rous