vestnik

V Bodoncih odprli novo sirarno

Damjana Nemeš, 26. 8. 2018
Damjana Nemeš
Odprtje sirarne v Bodoncih.
Aktualno

Na Kmetiji Šukar v Bodoncih so s svečano slovesnostjo namenu predali domačo sirarno, ki je sicer začela obratovati že pred dvema mesecema, ideja zanjo je rasla nekaj let.

Nova investicija, ki je danes odprla svoja vrata, je po besedah mladega prevzemnika kmetije Gorana Šukarja stala okrog 100.000 evrov, del sredstev, natančneje 30 % so sicer dobili sofinancirano z javnega razpisa. »Uredili smo zgradbo ter dvorišče, nabavili pa smo tudi potrebne stroje za predelavo mleka,« je povedal Šukar.

35dc42018ff94cf7bc11f8eaf554c0f3
Damjana Nemeš
Odprtje sirarne v Bodoncih.

43256ea64bd137b0a00b6030285ffb2d
Damjana Nemeš
Odprtje sirarne v Bodoncih.


e99310b5ce29571e06071f1cd98518c2
Damjana Nemeš
Odprtje sirarne v Bodoncih.

V novih prostorih tako delujejo manjša trgovina, kjer prodajajo svoje izdelke, predelovalnica, hladilnica, skladišče ter prostor, ki ga sicer sedaj še uporabljajo za shranjevanje, pozneje pa bo zorilnica za sire. Kljub temu da je sirarna začela obratovati zgolj pred nekaj meseci, pridelajo iz domačega mleka vrsto izdelkov. Tako ponujajo pet različnih okusov sadnih jogurtov, in sicer borovnica, breskev-marakuja, jagoda, pečeno jabolko in stračatela, poleg tega pa še navadni jogurt, mleko, polnomastno skuto ter tri različne vrste sira za žar – navadnega, s čilijem in z drobnjakom. »Vse delamo sami na kmetiji, jaz, moja žena Danijela in moja mama,« je povedal mladi prevzemnik.

db30e47c8c52dd4916eccbe2812c4046
Damjana Nemeš
Odprtje sirarne v Bodoncih.

8142ab1bc73a46dbf62f10430fb8b934
Damjana Nemeš
Odprtje sirarne v Bodoncih.


Na kmetiji se sicer prej niso ukvarjali s predelavo mleka, saj so pitali goveda, ko pa je gospodar Šukar leta 2015 postal mladi prevzemnik, so se preusmerili v to branžo. Zaenkrat sicer svojih izdelkov ne prodajajo nobenim zavodom, so pa v dogovarjanju z Osnovno šolo Puconci in Domom Kuzma, da jim bodo svoje izdelke začeli dobavljati.


df94d3eb3d74682557f71cbd1e5cc0f3
Damjana Nemeš
Odprtje sirarne v Bodoncih.

Čeprav je sirarna komaj odprla svoja vrata, pa na kmetiji že stremijo k novim ciljem. V prihodnje želijo namreč povečati paleto izdelkov, in sicer s kislo smetano, maslom in mladimi siri, morda se bodo odločili tudi za kajmak in polmastno skuto. »Narediti želimo tudi boljši, novejši hlev ter uvesti pašno rejo, morda pa tudi preklopiti na seneno mleko. Vendar je vse to še v glavi, najprej mora zaživeti predvsem nova sirarna,« je povedal Šukar.

a5a914a0ace15101a36ca24f750898b3
Damjana Nemeš
Odprtje sirarne v Bodoncih.


d6bb0f9d9bd13d85b050731ee454c3f3
Damjana Nemeš
Odprtje sirarne v Bodoncih.

9733a86683fbc4ba7cd4ee4051a2f8d2
Damjana Nemeš
Odprtje sirarne v Bodoncih.

2e2418d1a1a3e48a559997c6d92c1c02
Damjana Nemeš
Odprtje sirarne v Bodoncih.


eaa56968a2eb28f55fdee9c2a05a4632
Damjana Nemeš
Odprtje sirarne v Bodoncih.

1be10d519bfad4ee646a92b10f3c7736
Damjana Nemeš
Odprtje sirarne v Bodoncih.

kmetija Šukar bodonci odprtje sirarne