Etnološka prireditev, ki jo v okviru občinskega praznika Občine Šalovci pripravljajo že nekaj let, je tudi tokrat potekala ob Etnografskem muzeju v Domanjševcih in na bližnjih njivah. Ideja prireditve je predvsem ohraniti tradicijo in običaj žetve in mlatitve na star način, kar zajema tudi tradicionalen zajtrk ter značilna oblačila.
Preberite še
Odpri v novem zavihku(KOLUMNA) Digitalizirani in idiotizirani
Lastniki in ustvarjalci vsebin se svojega odločilnega prispevka pri poneumljanju prebivalstva ali ne zavedajo ali preprosto dajejo prednost finančnemu izplenu.
Letos so pri prikazu v Domanjševcih poleg domačinov sodelovali tudi gostje iz Turističnega društva Polenšak, s katerimi domanjševsko društvo že vrsto let dobro sodeluje. Oboji so prikazali, kako so nekoč želi pšenico, ki so jo nato tudi mlatili. Tokrat so se odločili za drugačen prikaz mlatitve, in sicer s konjsko vprego.
Prireditev je tudi letos spremljala pesem, med drugim so zapele predice iz TD Polenšak, ki so prikazale postopek predenja volne, kasneje je sledila še uradna predaja gibanice, ki so jo gostje prinesli domačinom v dar. Popoldanski kulturni program so popestrili še člani folklorne skupine Szikrák, člani skupine Gyimesi együttes, Jőzsef Egri z opereto ter člani pevskega zbora Večgeneracijskega centra Štorklja Šalovci.