vestnik

V Domu starejših Rakičan enajst novih okužb

Vestnik, 1. 12. 2020
Jure Zauneker
V Domu starejših Rakičan so včeraj potrdili 11 novih okužb.
Aktualno

Vladni govorec Jelko Kacin je predstavil nekaj aktualnih podatkov, povezanih z epidemijo koronavirusa v Sloveniji.

Vladni govorec je povedal, da če primerjamo številke s preteklim torkom, vidimo, da se stanje še ne umirja. Vnovič je pozval k samozaščitnemu obnašanju, saj bomo epidemijo zajezili le, če se bomo ukrepov držali vsi. 

V domovih za starejše (DSO) je bil včeraj na novo okužen 201 stanovalec in 42 zaposlenih, od tega je 26 zdravstvenih delavcev. O večjem številu okužb so poročali iz DSO Trnovo (19), DSO Krško (16), Doma upokojencev Tabor Poljane (14), Doma upokojencev Podbrdo (11), DSO Vič Rudnik, enote Bokalci (11), Doma starejših Rakičan (11), DSO Metlika (10), Doma Jožeta Potrča Poljčane (10) in DSO Izlake (10). 

Včeraj so iz domov za starejše poročali o 227 ozdravelih stanovalcih in 107 zaposlenih. Od koncu julija do danes pa je ozdravelo skupno 2587 stanovalcev in 1226 zaposlenih. 

Polonca Mali iz Zavoda za transfuzijsko medicino se je zahvalila vsem krvodajalcem, ki to dobro delo opravljajo tudi v času epidemije. Transfuzijska dejavnost se je prav tako srečala z izzivi v iskanju zdravljenja za covid-19. Povedala je, da imajo ljudje, ki so virus preboleli, v krvi morda zdravilo, in sicer enkratna protitelesa, ki jih je imunski sistem ustvaril, da so lahko premagali bolezen. Z darovanjem plazme pa lahko tudi pomagajo tistim, ki protiteles še nimajo. Na zavodu so zaznali dober odziv tistih, ki so preboleli covid in so darovali plazmo. Dodala je, da so od junija do danes opravili okoli 300 odvzemom plazme.  Tista plazma, ki ne bo porabljena za direktno zdravljenje bolnikov, pa bo na voljo za morebitno izdelavo zdravil. 

koronavirus slovenija