vestnik

V Galeriji Murska Sobota razstavlja priznani slikar Zdenko Huzjan

M.V., 6. 2. 2021
Marina Vrbnjak
Zdenko Huzjan z Geografijo tišin v soboški galeriji
Aktualno

To je njegova tretja samostojna razstava v tej galeriji. Na ogled je 107 del, zbranih od leta 2000, ki jih spremlja katalog.

Z razstavo poimenovano Geografijo tišin umetnik zaokrožuje 50-letnico svoje slikarske prakse. Na 107 slikah se največkrat pojavlja antropomorfna podoba, ki govori o sočutju med ljudmi, o osamljenosti, položenosti v svet, ki ga težko razumemo, ker smo minljiva bitja, kjer gre za neko močno bivanjsko izkušnjo, ki se navezuje na ekspresionizem modernizma, bolj naravnan na severnjaški ekspresionizem kot pa na neki mediteranski prostor, pravi umetnik.

galerija-murska-sobota, razstava, zdenko-huzjan
Marina Vrbnjak
Zdenko Huzjan z Geografijo tišin v soboški galeriji

"Zdenko Huzjan je nedvomno eden od slovenskih najbolj izvirnih in mojstrsko dovršenih likovnih umetnikov. To nenazadnje dokazujejo tudi njegova obsežna bibliografija, seznami odmevnih samostojnih razstav, sodelovanja na skupinskih razstavah, prav tako pa tudi zastopanost njegovih del v številnih javnih in zasebnih zbirkah doma in v tujini. Njegov izjemno obsežen opus obsega slike, risbe, grafike in skulpture, ki ves čas dokazujejo, da je umetnik zvest izključno svojemu lastnemu ustvarjalnemu imperativu ter da ga prilagajanje svojega ustvarjanja vsakokratnim najnovejšim umetniškim trendom niti najmanj ne zanima. Ob tem je Huzjan tudi pesnik in pisec, ki v svojih sestavkih ne razpreda o likovni teoriji, ampak z besedami povzame in hkrati tudi razširi zelo različne plasti svojega ustvarjanja," pa je v katalog o umetniku zapisal kustos razstave, dr. Robert Inhof.

galerija-murska-sobota, razstava, zdenko-huzjan
Marina Vrbnjak
"Zdenko Huzjan je nedvomno eden od slovenskih najbolj izvirnih in mojstrsko dovršenih likovnih umetnikov," pravi kustos razstave, dr. Robert Inhof.

Razstavo poleg kataloga, ki ga je pripravila njegova žena Milojka Žalik Huzjan, sestavljajo še druge publikacije. Njegov roman Mušji ples govori o lastnem odraščanju, ko je iz odmaknjenega sveta opazoval dogajanje v družini in okrog nje, pesniška zbirka Zatišne lege pa se tudi z naslovom nanaša na razstavo Geografija tišin.

galerija-murska-sobota, razstava, zdenko-huzjan
Marina Vrbnjak
Zdenko Huzjan z Geografijo tišin v soboški galeriji

Več v tiskani izdaji Vestnika, ki izide 11. februarja.

Razstavo si je mogoče ogledati med 4. februarjem in 24. marcem 2021.

zdenko-huzjan robert-inhof razstava galerija-murska-sobota