vestnik

V Gornji Radgoni bodo povišali nasip ob Muri

T. M., 27. 1. 2021
Timotej Milanov
Stanislav Rojko in Andrej Biro
Aktualno

Poleg večje poplavne varnosti bodo s tem prebivalcem Gornje Radgone omogočili, da bodo nasip še naprej uporabljali za rekreativne namene

V Gornji Radgoni bodo letos obnovili visokovodni nasip ob reki Muri. Župan Stanislav Rojko je ob tem izrazil prepričanje, da bo obnovljeni nasip poleg večje poplavne varnosti Radgončanom omogočil, da bodo nasip še naprej uporabljali kot sprehajalno pot ali za druge rekreativne dejavnosti. Hkrati po njegovem mnenju obnova pomeni pristop k razvoju urbanega kolesarstva. »Gornja Radgona je industrijsko mesto, v katerem je ta trenutek več kot 3000 ljudi zaposlenih v industrijski coni, ki jo želimo še razširiti. Upamo, da se bo lahko tako kdo lažje tudi s kolesom pripeljal do delovnega mesta.«
Andrej Biro, predstavnik izvajalca – družbe Pomgrad VGP, pojasnjuje, da na tem območju že dolgo obstaja sodelovanje med Slovenijo in Avstrijo, v sklopu meddržavne komisije pa so se dogovorili tudi o ustrezni višini tovrstnih nasipov, da bodo omogočali enako varnost na obeh straneh reke. Tako je bilo dogovorjeno, da se morajo nasipi dvigniti za en meter nad stoletno vodo, danes je to 80 centimetrov, kar bodo z obnovo popravili. Intenzivna dela se bodo začela spomladi, projekt pa bodo po pričakovanju dokončali do konca oktobra. 


Za dodatno zaščito bodo nasip obdali z jeklenimi armaturnimi mrežami, s čimer bodo preprečili poškodbe, ki bi jih lahko povzročile razne živali, med drugim bobri, ki bi si lahko v nasipih ustvarile brloge, to pa bi lahko bile šibke točke ob visokih vodah. »Nasip bo večji, težji in bolj stabilen, zaradi česar bo lahko ta del mesta v prihodnjih desetletjih miren. Ob podnebnih spremembah lahko pričakujemo tudi višje pretoke, zaradi česar je pomembno, da preprečimo prelivanje,« še poudarja Biro. 
Rojko še pravi, da bo gradnja tudi priložnost za ureditev še nerešenih lastniških razmerij na tamkajšnjih zemljiščih. »Za naš športni park bi to pomenilo nekaj dodatnih površin, ki jih v tem trenutku ne uporabljamo, temveč jih samo vzdržujemo.« Pri tem Rojko omenja tudi zamisel, ki so jo ob preučevanju mesta dobili študenti arhitekture z Dunaja, gre za projekt gradnje športnega hotela na tem območju. »To je ideja za nekega investitorja, zato to tudi na glas govorim,« pravi župan, ki dodaja, da so glede tega že imeli tudi nekaj pogovorov s potencialnimi investitorji. Skupna dolžina obravnavane trase je 1,7 kilometra. Za sanacijo in zvišanje nasipa bodo uporabili glineni material iz izkopov. Vrednost investicije je 1,7 milijona evrov, investitor pa je Direkcija za vode.

gornja-radgona nasip mura