vestnik

(FOTO) V Gornji Radgoni organizirali že 21. spominski pohod ob meji

Dani Mauko, 4. 7. 2022
Dani Mauko
21. spominski pohod ob meji.
Aktualno

Na pot se je podalo okrog 80 pohodnikov

Območni združenji veteranov vojne za Slovenijo (OZ VVS), Slovenski častniki (SČ), Združenje borcev za vrednote NOB Gornja Radgona in Policijsko veteransko društvo Sever za Pomurje, pododbor Gornja Radgona, so 3. julija, na dan, ko je leta 1991 odpeljal še zadnji tank okupatorske vojske JLA iz Gornje Radgone, organizirali enaindvajseti spominski pohod ob meji.

spominski-pohod, spominski-pohod-ob-meji, gornja-radgona, radenci
Dani Mauko
21. spominski pohod ob meji.

Pri spominski plošči na zgradbi na Partizanski cesti v Gornji Radgoni, kjer je pod streli oklepnika JLA 28. junija 1991 omahnil Janez Svetina, sta predsednika OZ VVS Gornja Radgona in Zgornja Gorenjska Nikolaj Brus in Janez Koselj prižgala sveči, pri spominskem obeležju Nikoli več na Maistrovem trgu pa sta podpredsednik OZ VVS Gornja Radgona Milan Kuzmič in radgonski župan Stanislav Rojko položila venec organizatorjev.
Rojko je spregovoril o dogodkih, ki potekali leta 1991 na območju Gornje Radgone, moderator Dušan Zagorc pa je nato povabil okrog osemdeset pohodnikov na pot ob reki Muri proti Radencem do Spominskega parka osamosvojitvene vojne 1991, kjer sta po prižigu sveč pri obeležju Alojzu Gaubetu, civilni žrtvi vojne za Slovenijo, ob postrojenju praporščakov veteranskih in domoljubnih organizacij, ki jim je poveljeval zvezni praporščak ZVVS Dominik Grmek, zbrane nagovorila domačin, predsednik OZ VVS Gornja Radgona Nikolaj Brus, ki je spomnil na dogodke pred 31 leti, slavnostni govornik, upokojeni generalmajor Ladislav Lipič, pa je med drugim povedal, da velik del zahvale v osamosvojitveni vojni velja tudi novinarjem in medijem.

spominski-pohod, spominski-pohod-ob-meji, gornja-radgona, radenci
Dani Mauko
21. spominski pohod ob meji.

V kulturnem programu so z recitacijami sodelovale učenke OŠ Radenci, Tina, Eva, Tia in Siara pod mentorskim vodstvom Zdenke Šiplič. Sledilo je družabno srečanje na terasi hotela Radin.