vestnik

V gospodarstvu si želijo še več pomoči ob epidemiji

STA, 22. 11. 2021
STA
Zadovoljni so, da je vlada upoštevala nekatere predloge iz gospodarstva, denimo podaljšanje veljavnosti turističnih bonov.
Aktualno

Na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) pozdravljajo odločitev vlade, da pripravi nov interventni zakon za pomoč ob epidemiji covida-19, a kot so zapisali v današnjem sporočilu za javnost, bi bilo nujno nabor ukrepov razširiti. Med drugim si želijo ponovne uvedbe subvencioniranja čakanja na delo ter skrajšanega delovnega časa.

Vlada je predlog novega interventnega zakona sprejela v četrtek in ga že poslala v potrditev v DZ po nujnem postopku. Ukrepi so vredni 180 milijonov evrov in med drugim vključujejo izplačilo posebnega dodatka najbolj ranljivim skupinam prebivalcev, delno povrnitev izgubljenega dohodka zaradi karantene za samozaposlene in kmete ter kritje stroškov hitrih testov gospodarstvu.



Na GZS pozdravljajo dejstvo, da je vlada prepoznala nujo po sprejetju novega interventnega zakona. "Z razmahom epidemije je mogoče zaznati povečano stisko v določenih podjetjih oz. dejavnostih. Podjetja se soočajo z izpadom delovnih ur zaradi okužb med zaposlenimi ali njihovimi otroci ter dodatnimi stroški zaradi izvajanja testiranj. V nekaterih dejavnostih opozarjajo tudi na padec prometa zaradi novih omejitvenih ukrepov oz. celo na bistvene omejitve poslovanja," je zapisal generalni direktor GZS Aleš Cantarutti.


Želijo, da se ponovno uvede ukrep subvencioniranja čakanja na delo
Zadovoljni so, da je vlada upoštevala nekatere predloge iz gospodarstva, denimo podaljšanje veljavnosti turističnih bonov, a obžalujejo, da v predlog zakona ni vključila še nekaterih, ki se jim prav tako zdijo bistveni.

Na GZS si tako želijo, da se ponovno uvede ukrep subvencioniranja čakanja na delo in ukrep subvencioniranja skrajšanega polnega delovnega časa. Želijo si tudi ponovne uvedbe pomoči podjetjem v obliki delnega povračila nekritih fiksnih stroškov, subvencioniranja nakupa zaščitne opreme, sprememb pri pomoči industriji sejmov in srečanj ter poenostavitve pogojev za pridobivanje pomoči po interventni zakonodaji.

gzs ukrepi koronavirus