vestnik

V Lendavi slovesno ob odprtju Centra za zaščito in reševanje 

Majda Horvat, 8. 6. 2019
Jure Zauneker
Trak je prerezal predsednik vlade Marjan Šarec skupaj z lendavskim županom Janezom Magyarjem in predsednikom Gasilske zveze Lendava Srečkom Prendlom
Aktualno

 Pod eno streho združene sile gasilstva, Civilne zaščite in območnega združenja Rdečega križa.

Na svetovni dan gasilcev in v počastitev 146-letnice organiziranega delovanja lendavskih gasilcev, so danes v Lendavi odprli novi Center za zaščito in reševanje, v katerem bodo zdaj na eni lokaciji prostori za združene sile na področju gasilstva, Civilne zaščite in območnega združenja Rdečega križa. Trak je prerezal predsednik vlade Marjan Šarec skupaj z lendavskim županom Janezom Magyarjem in predsednikom Gasilske zveze Lendava Srečkom Prendlom, slovesnosti pa sta se udeležila tudi Darko But, generalni direktor uprave za zaščito in reševanje, ter Cveta Tomin, generalna sekretarka Rdečega križa ter drugi gostje.


Župan se je v pozdravnem govoru spomnil začetkov organiziranega delovanja gasilcev v Lendavi, katerega pobudnik je bil leta 1873 odvetnik dr. Mihaly Hajos, nato pa dejal: "Lahko rečemo, da je gasilstvo in vse druge oblike nesebične pomoči za nekoga v najhujših trenutkih življenja prispodoba življenja samega, ki nam najbolj trajne poduke daje prav v težkih, morda celo tragičnih trenutkih." Poudaril je tudi, da gasilci, člani civilne zaščite in pripadniki Rdečega križa, ter še mnoge druge humanitarne organizacije, tvorijo tudi socialno korektiv, ki z močjo humanosti izboljšujejo življenja najbolj ranljivih skupin ljudi v njihovi stiski in nemoči. "Spoštovani vitezi sv. Florijana, zaveznika pred naravnimi in drugimi nesrečami, v vaše plemenito in nesebično poslanstvo polagamo naš občutek varnosti in zaščite. Naj bodo novi prostori vaš novi dom," je še dejal Magyar

97b83445330a31cf81d7b3b0024af886
Jure Zauneker
Slovesnosti sta se udeležila tudi Darko But, generalni direktor uprave za zaščito in reševanje, ter Cveta Tomin, generalna sekretarka Rdečega križa ter drugi gostje.


Srečko Prendl, predsednik Gasilske zveze Lendava, v sklopu katere delujeta gasilsko poveljstvo Lendava s 14 ter gasilsko poveljstvo Dobrovnik s tremi prostovoljnimi gasilskimi društvi, pa je izpostavil, da so nedolgo nazaj bili gasilci obravnavani kot organizacija, ki se ukvarja z gašenjem požarov, toda po številu dogodkov povezanih z reševanjem lahko zdaj ugotovijo, da je spekter delovanja gasilcev vse širši. "Posledično to terja od organizacije dobro opremljenost in uspešno ter široko strokovno usposobljenost," je še povedal Prendl. Zahvalil se je Občini Lendava, ki je zagotovila nove prostore, v katerih bodo zdaj gasilci skupaj z drugimi organizacijami varneje in bolj kakovostno opravljali svoje naloge

dc7fb8b189d50e39df46d69bdca213ce
Jure Zauneker
Gasilska zveza Lendava ima dve gasilski poveljstvi, in sicer gasilsko poveljstvo Lendava s 14 ter gasilsko poveljstvo Dobrovnik s tremi prostovoljnimi gasilskimi društvi.


Marjan Šarec je dejal, da so gasilci najmnožičnejša organizacija v Sloveniji, in še, da kdor ni gasilec, ta gasilcev nikoli ne bo razumel. "Gasilec gre tja, kamor drugi ne upajo. Gasilec sredi noči pusti družino in gre gasit požare, reševat poplavljence ali pomagat v kateri koli drugi nezgodi, ki doleti krajane in krajanke," je še dejal predsednik vlade, o novi pridobitvi v Lendavi pa, da je to razlog za veliko veselje.

Na svečanosti je nastopila godbe na pihala iz Svetega Jurija ob Ščavnici, obred blagoslova novih prostorov pa sta opravila vikar za narodnosti msgr. Franc Režonja in evangeličanska duhovnica Judit Andrejek.

3df264952a78a25c29fa7bf2b2b0e1d7
Jure Zauneker
Obred blagoslova novih prostorov sta opravila vikar za narodnosti msgr. Franc Režonja in evangeličanska duhovnica Judit Andrejek.

Sredstva za postavitev objekta, ki ga je v dobrega pol leta in v dogovorjenem roku zgradilo lendavsko podjetje Legartis, je v celoti zagotovila lendavska občina, naložba pa naj bi stala približno 1,2 milijona evrov

Lokalna skupnost zdaj pričakujejo, da bo denar za opremo prispevala država oziroma pristojno ministrstvo

d7360d70cbf98c14a29e06a18bf85fc0
Jure Zauneker
V novem objektu bodo prostori tudi za delovanje Rdečega križa in Civilne zaščite.

lendava center za zaščito in reševanje gasilci