vestnik

V Lendavo pripeljali nove tirnice

Majda Horvat, 21. 12. 2019
Leon Roudi
Lendavska železniška postaja sameva, saj ni povezana s slovenskim železniškim omrežjem. Zato pa je bila toliko bolj opažena kompozicija tovornega vlaka, ki je pred dnevi iz smeri Murskega Središča pripeljal v Lendavo tirnice.
Aktualno

Marca smo v našem tedniku poročali, da se Petrol in Zavod RS za blagovne rezerve (ZRSBR) lotevata obsežne obnove naftnih skladišč v Lendavi, ki bo trajala pet let.

ZRSBR ima v Lendavi v lasti sedem rezervoarjev s skupno prostornino 70 tisoč kubičnih metrov, Petrol pa pet s prostornino 65 tisoč kubičnih metrov, s tem da sta dva izmed njih prazna in predvidena za obnovo.
ZRSBR bo sam izvedel obnovo dveh rezervoarjev in vzdrževalna dela v treh, posodobitev elektrifikacije z nadzorno-upravljavskim sistemom in sanacijo nekaterih lovilnih bazenov ob rezervoarjih, skupaj s Petrolom pa bo obnovil črpališča s pripadajočo laguno požarne vode ter zagotovil vodne vrtine za oskrbo s požarno vodo. Skupaj bodo izvedli tudi obnovo industrijskega železniškega tira, nakup novega gasilnega vozila in vzpostavili požarno zaščito.

Petrol je prvi začel posodabljati infrastrukturo za potrebe sprejema in izdaje goriva ter zamenjavo črpališč in cevovodov, začela pa se bo tudi obnova industrijskega železniškega tira na območju nekdanje Nafte. Na lendavsko železniško postajo je pred dnevi pripeljala slovenska kompozicija tovornega vlaka, naloženega s tirnicami in drugim materialom. Industrijski tir je povezan z lendavsko železniško postajo, ta pa je dejansko slepo črevo, saj ni povezana s slovenskim železniškim omrežjem.

Zakaj je obnova sploh pomembna?

Lendava, ki nima železniške povezave, je dolgo veljala za strateško neprimerno lokacijo za skladiščenje nafte in naftnih derivatov, zato je bilo pod vprašajem tudi vsakršno nadaljnje vlaganje. Toda z napovedanimi vlaganji v energetske projekte, na primer plinovod, z nakupom petrokemične tovarne v stečajnem postopku Nafte Petrochem ter bližnje bioplinarne Lendava (spet) postaja energetsko pomembna lokacija. 

železnica lendava zrsbr