vestnik

V ljutomerski dom prišli na pomoč najboljši zdravstveni delavci

Majda Horvat, 10. 4. 2020
Nataša Juhnov
Zaradi izredno težkih razmer v DSO Ljutomer zdaj na pomoč prihajajo izkušeni zdravstveni delavci iz bolnišnice in pomurskih zdravstvenih domov.
Aktualno

V ljutomerskem domu starejših občanov organizacijo dela medicinskega in negovalnega osebja prevzema diplomirana medicinska sestra murskosoboške bolnišnice.

V Domu starejših občanov (DSO) Ljutomer organizacijo dela medicinskega in negovalnega osebja prevzema izkušena diplomirana medicinska sestra murskosoboške bolnišnice, sodelujeta pa še diplomirana medicinska sestra, usposobljena za obvladovanje bolnišničnih okužb ter bolnišnični socialni delavec. Poleg teh bo v domu v Ljutomeru delalo iz bolnišnice še pet medicinskih sester oziroma zdravstvenih tehnikov, dva bolničarja in ena čistilka. V oskrbo bolnikov okuženih z virusom, kakor tudi ostalih stanovalcev, so se že tudi vključile tri medicinske sestre iz murskosoboškega zdravstvenega doma, dve iz lendavskega, dve diplomirani medicinski sestri z izkušnjami z delom v domovih za ostarele pa bosta prišli iz gornjeradgonskega zdravstvenega doma. Prav tako bosta ob zdravniku iz ljutomerskega zdravstvenega doma, ki je lečeči zdravnik stanovalcev, zdravniško pomoč po potrebi nudili še dve zdravnici, ena iz regijske bolnišnice in druga iz murskosoboškega zdravstvenega doma.

Spremenjena organizacija dela je posledica naročila ministrstva za zdravje, ki je usklajevanje zdravstvene in medicinske oskrbe za DSO Ljutomer na regijski ravni naložilo murskosoboški bolnišnici. Ob tem spomnimo, da je že pred tem DSO Ljutomer kot prvi priskočil na pomoč z desetimi zdravstvenimi delavci ljutomerski zdravstveni dom, vendar jih je zaradi stika z enim zaposlenim v domu, ki je bil okužen, šest že moralo v izolacijo.

Čeprav je drugačna organizacija dela bila uvedena zaradi zahteve  pristojnega ministrstva, so na delo v Ljutomer prišli najboljši zdravstveni delavci z izkušnjami. Predvsem pa so to delo v izjemno težkih razmerah, ki ga bodo opravljali po dvanajst ur na dan, sprejeli zdravstveni delavci, ki čutijo, da je skrb za stanovalce ljutomerskega doma dolžnost vseh. Za dostojanstvo in človečnost vseh namreč gre.

dso-ljutomer pomoč medicinske-sestre