vestnik

V Matjaševcih po štirih dneh le dobili pitno vodo. Zakaj je trajalo tako dolgo?

ABE, 19. 8. 2020
Nataša Juhnov
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Javno podjetje Vodovod sistema B je odpravilo okvaro na črpališču. Trideset gospodinjstev je po petku končno dobilo pitno vodo.

Poročali smo, da je močan naliv v petek zalil talno črpališče Vodovod sistema B (goričkega vodovoda), zato je 30 gospodinjstev v vasi Matjaševci v občini Kuzma brez vode. Naliv je uničil električno napeljavo ter okvaril črpalke. V 20 letih, odkar obratuje črpališče v Matjaševcih, je bil to tak prvi dogodek.

vodovod, voda, hidrant
Nataša Juhnov
Fotografija je simbolična.

V torek je Javno podjetje Vodovod sistema B naposled odpravilo okvaro na črpališču. Trideset gospodinjstev je po petku končno dobilo pitno vodo. Boštjan Zver, tehnični vodja Vodovoda sistema B, je za Vestniki.si pojasnil, da so eno črpalko na servisu že popravili in jo včeraj vgradili nazaj v črpališče, eno črpalko pa bodo vgradili jutri. O tem so obvestili tudi uporabnike.

vodovod,
Nataša Juhnov
Fotografija je simbolična.

Kot je še dejal Zver, so že takoj po petkovem dogodku uporabnike prav tako obvestili o napaki in na hidrant pred črpališčem namestili pipo, iz katere so si lahko vaščani natočili pitno vodo.

Črpalk ni na zalogi

Ob okvari se je zastavilo vprašanje, zakaj Javno podjetje Vodovod sistema B okvarjenih črpalk preprosto ni zamenjalo z novimi. Podjetje črpalk nima na zalogi, ker v omrežje goričkega vodovoda niso vgrajene univerzalne črpalke, je dejal Boštjan Zver, tehnični vodja goričkega vodovoda. »Vsako črpališče je unikum. Tudi, če bi bile iste črpalke, pa niso vedno isti elektromotorji, ki jih poganjajo,« je dejal Zver. V Javnem podjetju Vodovod sistema B sicer načrtujejo, da bi z občinami znotraj goričkega vodovoda dosegli dogovor, po katerem bi občine imele na zalogi tovrstne črpalke, če bi prišlo do okvar. »Ampak to je za zdaj le ideja,« je dodal tehnični vodja.

matjaševci vodovod-sistem-a