vestnik

V nekdanjem gostinskem lokalu kmalu novi prostori pogrebne službe

T. M., 23. 6. 2021
Timotej Milanov
V objektu nekdanje okrepčevalnice bodo novi prostori pogrebne službe Komunale.
Aktualno

Po več letih bo pogrebna služba na soboškem pokopališču dobila nove prostore.

Potem ko so staro stavbo, v kateri je delovala služba, porušili že leta 2014 za potrebe gradnje bližnjega podvoza, so lahko stranke zadeve s področja pogrebnih storitev urejale v za ta namen postavljenih zabojnikih ob mrliški vežici na pokopališču. Kmalu se bo to končno spremenilo, saj je Komunala odkupila objekt nekdanje okrepčevalnice Kaja na južnem robu pokopališča, ki je bila med Sobočani bolj poznana po ironičnem pogovornem imenu »Trüga bar«.

Kot pojasnjuje direktor Komunale Tomislav Zrinski, so že začeli preurejati notranjost objekta, v katerem bodo novi poslovni prostori pogrebne službe, tudi sprejemna pisarna za stranke. Zrinski upa, da bodo to prvo fazo prenove, za katero bodo vključno s kupnino za nepremičnino odšteli 170 tisoč evrov, dokončali do konca poletja. V vmesnem času lahko stranke pogrebne storitve urejajo v prostorih mrliške vežice, saj so omenjene zabojnike že umaknili. Po drugi fazi prenove se bo v objekt preselila tudi cvetličarna, ki zdaj deluje ob severnem vhodu na pokopališče. Kot pravi Zrinski, so zdajšnji prostori cvetličarne neprimerni za to dejavnost, poleg tega po njegovih besedah večina obiskovalcev na pokopališče prihaja z južne strani, kjer sta omogočena dostop z avtomobili in parkiranje in kjer je urejen podhod pod železniško progo. V končni fazi bo v stavbi deloval še manjši dnevni bar, ki ga bo Komunala upravljala sama. »Bo pa do konca celovite prenove treba počakati do naslednjega leta, saj želimo izvesti tudi energetsko sanacijo objekta,« še pove direktor javnega podjetja.

koplaišče-murska-sobota, tomislav-zrinski, kopališče
A. Nana Rituper Rodež
Tomislav Zrinski, direktor Komunale.

Pri tem še ostaja odprto vprašanje ureditve zahodnega roba pokopališča ob železniški progi. Zrinski dodaja, da je bila po enem od načrtov ravno na tem kraju predvidena gradnja nove pogrebniške stavbe, ki zdaj ni več potrebna. »Ureditev tega dela je odvisna od odločitve mestne občine, so pa dolgoročno tu predvidena urejena parkirišča.« Komunala bo na jugovzhodnem robu pokopališča kmalu postavila tudi nov žarni zid kot podaljšek obstoječega v smeri mrliške vežice. Prav tako se bo kmalu začela postavitev dolgo pričakovanega prostora za raztros pepela, uredili ga bodo na trenutno prazni zelenici na pokopališču.

murska-sobota pogrebna-služba