vestnik

V plinski vrtini blizu Čentibe sproščali visok tlak

Majda Horvat, 23. 11. 2020
Majda Horvat
V vrtini Pg-11A pri Čentibi so morali sproščati plin.
Aktualno

Proizvodnja plina ne poteka od decembra 2019, tlak v vrtini se je postopoma dvignil na 280 barov

Družba Petrol Geo je rudarsko inšpekcijo obvestila, da bo izvajala rudarska dela, natančneje sprostitev tlaka v vrtini Pg-11A. Zaradi tega obvestila je inšpektorica izvedla redni inšpekcijski nadzor teh del, preverila pa je tudi zagotavljanje varnosti in zdravja delavcev v podjetju zaradi epidemije. »Rudarska inšpektorica ni ugotovila nepravilnosti, zato je z zapisnikom inšpekcijski postopek na podlagi 28. člena zakona o inšpekcijskem nadzoru ustavila,« so nam sporočili iz inšpekcijske službe.

V tem letu je rudarska inšpekcija opravila tri redne inšpekcijske nadzore na območju petišovskega polja, zadnjega v četrtek, 5. novembra. Namen tega nadzora je bil preveriti izvajanje napovedanih rudarskih del na vrtini Pg-11A. To je globoka plinska vrtina blizu naselja Čentiba, proizvodnja plina pa tu ne poteka od decembra 2019. Zaradi tega je prihajalo do postopnega višanja tlaka v vrtini, narastel je do 280 barov. Gre torej za visoko vrednost, za primerjavo, to je več kot stokratnik tlaka v zračnicah osebnega avtomobila.

»Zaradi razbremenitve vrtine in opreme ustja vrtine je bilo treba sprostiti tlak v medprostoru vrtine. Sproščanje tlaka je bilo izvedeno tudi marca leta 2016, ko je tlak v medprostoru narasel na 275 barov. Sproščanje tlaka iz vrtine spada med dela, ko je tveganje za nevarne pojave povečano, zato mora biti med izvajanjem del prisotna gasilska straža s primernim vozilom, med izpuščanjem plina je treba ves čas kontrolirati prisotnost plinov na lokaciji vrtine, poleg tega mora biti vsa oprema za izvedbo del atestirana za delo v ex coni,« so tveganja opravljenega posega opisali v inšpekcijski službi. Oprema za ex cono pomeni, da je z njo dovoljeno delati na eksplozijsko nevarnem območju.

Kaj vemo o vrtini Pg-11A?

Skupaj z vrtino Pg-10 pri vasi Trimlini je bila del projekta pridobivanja plina na plinskem polju v Petišovcih s kapitalom angleških vlagateljev. Januarja 2017 so s postopkom hidravlične stimulacije spodbudili delovanje vrtine Pg-10, enak poseg pa potem ni bil izveden za vrtino Pg-11A zaradi zaostrovanja okoljskih zahtev v postopku.

Odpustili zaposlene

Zaradi nezadostnega delovanja vrtine Pg-11A, pri kateri niso izvedli hidravlične stimulacije, je Ascent leta 2018 hrvaški Ini pošiljal manj plina od pogodbenih obveznosti, takratni direktor Colin Hutchinson pa je tudi opozarjal, da bo zavlačevanje pri pridobivanju okoljskih dovoljenj odvrnilo vlagatelje, ki da so pripravljeni zagotoviti denar tudi za stimulacijo vrtine Pg-11A in nadaljnje vlaganje.
Kot smo že večkrat poročali, je zaradi okoljskih zahtev, da se za nadaljnje pridobivanje plina predhodno izvede presoja vplivov na okolje, projekt povsem zastal. Ascent je v Lendavi po naših informacijah že odpustil vse zaposlene (bilo naj bi jih šest), ohranil pa pogodbo o sodelovanju z dvema strokovnjakoma.

čentiba plinska-vrtina