vestnik

Turistični ponudniki v Pomurju zadovoljni z zasedenostjo kapacitet in s koriščenjem bonov pri njih

Marina Vrbnjak, 8. 7. 2020
Nataša Juhnov
"Zasedenost kapacitet je do začetka jeseni 100 odstotna, se pa rezervacije že zelo dobro polnijo tudi vse do konca leta," pravijo v Bioterme Mala Nedelja.
Aktualno

Ukrep turističnih bonov za prebivalce Slovenije ponudniki turističnih nastanitev v Pomurju pozdravljajo ter ocenjujejo, da je spodbudil povpraševanje na domačem trgu in po pomladnem zatišju znatno pripomogel k izboljšanju situacije.

Turistični boni so v Pomurje privabili veliko slovenskih gostov. »Vsako leto smo v tem letnem času imeli povečano povpraševanje po rezervacijah, saj gre za letni čas, ko so poletne počitnice. Letos je povpraševanje še poraslo in smatramo, da je k temu pripomogla možnost koriščenja turističnih bonov,« je povedala Jožica Polajnko iz Bioterm Mala Nedelja. Možnost koriščenja bonov je pri njih omogočena v vseh nastanitvenih kapacitetah. »Do sedaj smo unovčili že preko 200 bonov. Zasedenost kapacitet je do začetka jeseni 100 odstotna, se pa rezervacije že zelo dobro polnijo tudi vse do konca leta,« je še dodala.
Razni ukrepi sprejeti s strani vlade sicer znatno vplivajo na povečanje stroškov v zvezi s poslovanjem in zagotavljanjem varnosti za njihove goste ter na poslovanje samo. »Določenih storitev ob upoštevanju predpisanih ukrepov sploh ne moremo nuditi ali pa jih lahko nudimo s predpisanimi omejitvami, kar povzroča izpad določenega dela prihodkov. Vsekakor pa smo zagovornik ukrepov, saj ti zagotavljajo varno in sproščeno okolje za goste vseh nastanitvenih kapacitet in za dnevne goste,« je še pojasnila Polajnkova.

radenci, občina-radenci, radin, zdravilišče radenci
Marina Vrbnjak
Tudi v Termah 3000 – Moravske Toplice ter Zdravilišču Radenci beležijo od zadnjega tedna junija dalje dobro dinamiko rezervacij.

Tudi v Termah 3000 – Moravske Toplice ter Zdravilišču Radenci beležijo od zadnjega tedna junija dalje dobro dinamiko rezervacij. »V naših destinacijah skupine Sava Hotels & Resorts tradicionalno beležimo 50 % domačih gostov, trenutno pa se je še povečalo povpraševanje s strani domačega trga tudi iz naslova turističnih bonov tako na obali, kot na Bledu ter v termah in zdraviliščih,« je povedala Ana Praprotnik. Trenutno za glavno turistično sezono na ravni celotne skupine beležijo med 65% in 90% zasedenost, tako s strani domačih kot tujih gostov.
Do 6. julija je bilo po podatkih Finančne uprave unovčenih 62.743 bonov v skupni višini 8.452.373,68 evrov. 
Da so turistični boni močna spodbuda za nadaljnji razvoj turizma in bodo izboljšali letošnje rezultate menijo tudi v Panonski vasi. »Poletno obdobje je v Panonski vasi vsako leto podobno - nastanitve so od junija do konca septembra praktično zasedene. Večina naših gostov prihaja iz Slovenije. Tako, da je trenutna situacija podobna kot leta prej. Vsekakor pa verjamemo, da bi glede na trenutno situacijo epidemije bilo manj povpraševanj, če ne bi bilo bonov za turizem. Z boni smo tako prišli na lansko zasedenost. Če pa bonov ne bi bilo, ocenjujemo, da bi bili manj zasedeni,« je pojasnila Sanja Zelko. Kapacitete so za naslednje mesece praktično zasedene z izjemo krajših oddihov za eno nočitev. Unovčili pa so nekaj več kot šestdeset bonov.  

prelet-letal, pomurje, aeroklub-murska-sobota
Damjana Nemeš
Ukrep turističnih bonov za prebivalce Slovenije ponudniki turističnih nastanitev v Pomurju pozdravljajo, ter ocenjujejo, da je spodbudil povpraševanje na domačem trgu.

Pri Terasse Jeruzalem resort, ki nudi nastanitev na dveh lokacijah v Prlekiji, so trenutno skorajda razprodani. »Vendar ne moremo reči, da so k temu pripomogli prav turistični boni, saj so bile naše kapacitete polno zasedene tudi v preteklih sezonah,« je povedala Renata Feuš. Tudi  letošnja sezona je bila hitro zakupljena s strani tujih gostov, čemur so pozneje sledile odpovedi in nove rezervacije s strani domačih gostov. Večina gostov se odloči za koriščenje turističnih bonov, nekateri pa tudi ne. »Smo pa opazili pri nekaterih gostih, da so zaradi turističnih bonov pri nas bivali več nočitev kot običajno,« še pove. Do sedaj je bilo pri njih izkoriščenih 20 turističnih bonov, v celoti ali deloma. »Naše mnenje je, da so turistični boni obojestransko pripomogli k zadovoljstvu domačega naroda ter kot pomoč turističnim namestitvam, katere smo utrpele velik izpad dohodka,« še meni.
Veliko zasedenost beležijo tudi v Village Jurka v Križevcih pri Ljutomeru. Gostje so pri njih unovčili že več kot 30 bonov, deloma ali v celoti. »Tudi zasedenost v prihodnjih mesecih vsak dan narašča in to tudi čez teden in ne samo za vikende,« je pojasnil Marijan Ferlin. Gostom nudijo bivanje v apartmajih, sobah in glamping hišicah.

apartma-kokoro, kokoro
Osebni arhiv
Apartmaji Kokoro v Bogojini.

Tudi manjši ponudniki nastanitvenih kapacitet so zadovoljni ukrepom, ki je pripomogel k zagonu turizma. Goran Tesić, ki je z dejavnostjo začel lani in gostom nudi nastanitev v apartmaju Kokoro, ki se nahaja v bližini znamenite Plečnikove cerkve v Bogojini, pravi, da so prvi turistični bon unovčili že takoj naslednji dan od uredbe. »Zanimanja je veliko, verjamem da so k temu pripomogli boni. Lani je bilo Prekmurje precej medijsko izpostavljeno, zato tudi domači turisti iščejo nekaj novega, neraziskanega,« opomni. Trenutno so  z rezervacijami zasedeni vse do konca avgusta, sprejemajo pa prijave za september. »Moje mnenje je, da je ta ukrep začasno pripomogel k zagonu turizma, ne bo pa rešil problemov. Za začetek bi država morala prva pokazati vzgled in izplačati bone naslednji dan po unovčitvi,« še meni.
turistični-boni pomurje