vestnik

V pomurski občini bodo skrb za zapuščene živali uredili s koncesijo

Majda Horvat, 12. 5. 2022
Pixabay
V beltinski občini sodelujejo tudi z Društvom za zaščito živali Pomurja, ki je v spomladanski akciji na njihovem območju izvedlo 72 kastracij in sterilizacij psov in mačk.
Aktualno

V beltinski občini želijo urediti področje zaščite živali in izbrati najugodnejšega izvajalca

V Občini Beltinci je registriranih okoli tisoč psov in na podlagi zakona o zaščiti živali je lokalna skupnost zavezana, da ima na vsakih osemsto živali v zavetišču za zapuščene živali plačano vsaj eno mesto. Beltinci imajo pogodbo o storitvah sklenjeno z zavetiščem Mala hiša v Lukačevcih, a zakonodaja lokalnim skupnostim nalaga, da to področje uredijo kot gospodarsko javno službo lokalnega pomena. To pomeni, da je za izvajanje tega treba sprejeti ustrezni pravni akt, pojasnjuje župan Marko Virag. Zato je beltinski občinski svet konec marca sprejel odlok, ki opredeljuje način pomoči, oskrbe in nastanitve zapuščenih živali v zavetišču, kakor tudi možnost podelitve koncesije.


»Če bomo našli koncesionarja, bo izvajanje teh storitev za lokalno skupnost zaradi konkurence med ponudniki verjetno cenejše,« pove Virag. V ozadju sprejemanja odloka torej ni namera nekoga, da na območju občine postavi zavetišče, še poudari župan, ampak gre za to, da se sprejmejo pravne podlage in vzpostavi zakonito stanje pri urejanju področja, glede na ponudbe pa izbere tudi najugodnejši izvajalec dejavnosti. To pomeni, da se bo na razpis za podelitev koncesije lahko prijavil tudi zdajšnji izvajalec.
Občina Beltinci je prva, ki v regiji ureja to področje na tak način, vendar to ni povezano z izstopajočim problemom zapuščenih živali, čeprav je takih primerov v romskem naselju več, pove Virag.


Poudari tudi dolžnost občine, da poskrbi za vsako zapuščeno žival, ki je najdena na njenem območju, čeprav izvira od drugod. Pri tem sodelujejo z Društvom za zaščito živali Pomurja, ki je v spomladanski akciji na njihovem območju izvedlo 72 kastracij in sterilizacij psov in mačk.

občina-beltinci koncesija zapuščene-živali