vestnik

(V PREMISLEK) Prave poteze

Andrej Bedek, 25. 2. 2021
Bobo
Janez Janša
Aktualno

Treba je iti na volitve, da se ne bomo po njih spraševali, zakaj je v državi stanje takšno, kot je.

Če sem se nasmejal ob ministrovem pitju vode v gostilni ob vznožju Jeruzalemskih goric ali popotovanju drugega ministra z mamo na Hrvaško, mi danes ni več do smeha. Aferi sta razgalili vladni koronski kaos, so pa oblastniki te dni jasno sporočili, da tako hitro ne bodo šli s prestola. SDS je na domove znova poslala vprašalnik o tem, kakšno Slovenijo si želimo, precej sugestivna vprašanja pa se nanašajo predvsem na delovanje opozicije, medijev in nevladnih organizacij. Poslanka SDS Alenka Jeraj je medtem novinarjev tvit deloma komentirala s svojega profila, deloma pa kot uporabnica Kopriva. Je s svojo nespretnostjo razkrila, da stranka SDS ob pomoči mreže profilov na omrežju Twitter promovira svojo politiko in napada nasprotnike?

Tudi zato bo treba iti na volitve, da se ne bomo po njih spet spraševali, zakaj je stanje v državi takšno, kot je.

Letošnji simbol posta je šah. Podobno kot v šahu tudi v življenju že majhne odločitve vplivajo na to, kar se bo nam zgodilo. Prispodoba s šahom je lahko tudi, da aktualna oblast v Sloveniji igra veliko simultanko – z vsemi, ki ne mislijo tako kot ona. Šah je tudi simbol alternative. Imamo lahko boljše izbire. A preštevanje pred pustom v parlamentu je pokazalo, da je imel predsednik vlade Janez Janša na šahovnici več figur kot izzivalec Karl Erjavec. Janša je pravzaprav odigral zelo premeteno – šel je celo tako daleč, da poslanci niti glasovnic, na katerih bi dali glas njemu, niso prevzeli.

Prispodoba s šahom je lahko tudi ta, da aktualna oblast v Sloveniji igra veliko simultanko – z vsemi, ki ne mislijo tako kot ona.

Predsednik vlade s svojimi potezami skrbi za napeto igro. Med parlamentarno razpravo o novem zdravstvenem ministru je izstrelil, da je pred nami tretji epidemični val. Napovedi niso dobre, rumena faza se oddaljuje, ni izključeno, da bomo po koncu 40-dnevnega posta spet končali v rdeči fazi. Ameriški predsednik Lincoln je rekel, da je volilni listek močnejši od izstrelka. Medtem ko SDS nagovarja volivce tako s sugestivnimi vprašalniki kot z močno uporabo družbenih omrežij in zdaj še s plakatnimi akcijami, se na levem političnem polju še vedno preštevajo. SDS je pripravljena na volitve, kot ni bila še nikoli, je pred glasovanjem o nezaupnici samozavestno ocenil Janša. Tudi zato bo treba iti na volitve, da se ne bomo po njih spet spraševali, zakaj je stanje v državi takšno, kot je.

politika komentar janez-janša karl-erjavec