vestnik

(V PREMISLEK) Domnevna usodnost

Timotej Milanov, 27. 11. 2020
Aleš Cipot
Slika je simbolična
Aktualno

Zaradi vsesplošnih razmer se med ljudmi širi nervoza, saj nič ne najeda mirnosti našega vsakdana tako kot občutek nemoči, ko ne vemo, kaj se bo zgodilo jutri. Za pandemijo koronavirusa bo šele čas pokazal, ali je res bila eden prelomnih trenutkov v zgodovini, v vsakem primeru so nekateri že pripravljeni na to, da bo taka postala. Lahko jih spremljamo, kako preizkušajo vrednote, na katerih je bila zgrajena evropska skupnost, in si prizadevajo za nove interpretacije. Pri tem jim včasih pritrjujejo tudi naša vladajoča politika in njeni mnenjski voditelji.



Eden od tviteraških somišljenikov predsednika slovenske vlade je pred časom čivknil, da kriza rojeva velike osebnosti. To je le eno v množici tovrstnih izražanj domnevne usodnosti trenutka, s katero si nekateri razlagajo in opravičujejo vse, kar se počne v času krize, saj so prepričani, da se bo po njenem koncu svet vrtel po novih pravilih in da bo odpravljeno obstoječe stanje, ki ga vidijo kot krivično. Situacija, ki jo iz zgodovine že poznamo in se ni vedno dobro razpletla. A kot za zdaj kaže, jim jo bo pri tem zagodla znanost. Več cepiv, ki jih razvijajo farmacevtske korporacije, je tik pred uporabo. Ko se bo to zgodilo, se bomo pred pričakovanjem vrnili v normalen življenjski ritem, pandemija pa bo ostala zapisana v zgodovino kot medicinski fenomen in ne kot povod za nastanek novega družbenega reda.

Lokalni šerifi tako mirno vladajo naprej in to seveda počnejo za vaš denar.

Pa še skok na lokalno raven, kjer se zdi, da nič na tem svetu ne more spremeniti ustaljenih načinov delovanja. Računsko sodišče je pred kratkim dokončalo revizijo poslovanja javnega podjetja Cerop. Ugotovitve so bile za vodstvo podjetja in župane uničujoče. Med drugim so razkrile, da bi morali prihodke podjetja uporabiti za nižanje cen storitev javne službe, česar niso storili. V normalnih razmerah bi direktor naslednji dan odstopil. Kaj se zgodi v Pomurju – direktor javnega podjetja naroči drago pravno mnenje, ki ga plača z javnim denarjem, in z njim javnosti dokazuje, da niso ničesar krivi. Večina županov pa to odobrava. Tak način očitno postaja v regiji stalna praksa v javnih podjetjih in zavodih. Sprašujem se, zakaj še sploh v Sloveniji potrebujemo sodišča, če lahko vsak, ki mu je dokazana krivda, v očeh javnosti postane nedolžen na podlagi pravne študije Rajka Pirnata, ki je seveda napisana v prid naročnika. Lokalni šerifi tako mirno vladajo naprej in to seveda počnejo za vaš denar.




komentar Vestnik