vestnik

(V PREMISLEK) Krivda

Timotej Milanov, 23. 10. 2020
profimedia
Slika je simbolična
Aktualno

V slovenski družbi je očitno res razširjena neka težko razumljiva samodestruktivnost. Država se je drugič v pol leta znašla v primežu epidemije, število okuženih narašča, posli se ustavljajo, v zdravstvenem sistemu opozarjajo na preobremenjenost, ljudje umirajo. A sredi vsega tega še najdemo čas za razčiščevanje o tem, kdo je kriv za nastale razmere.

Pri tem še razumem, da to počnejo običajni ljudje na družbenih omrežjih, čeprav se čudim lahkotnosti, s katero komentirajo zahtevna strokovna vprašanja. Ne razumem pa, da to v tako resnih časih počne predsednik vlade, ki trdi, da so krivi mediji. Za to navaja različne primere, kot je posnetek internista, ki pojasnjuje, zakaj je covid po njegovem mnenju minoren zdravstveni problem. Tovrstni prispevki v trenutnih razmerah res ne prispevajo k zmanjšanju zmede in ozaveščanju o nevarnosti epidemije. Hkrati je število tovrstnih prispevkov neznatno v primerjavi s tistimi, ki jih novinarji dnevno pripravljajo in s katerimi z vključevanjem relevantnih strokovnjakov opozarjajo na potrebo po odgovornem ravnanju. 

Verjetno so bolj moteči prispevki, ki razkrivajo zadeve, ki z epidemijo niso povezane. Pri tem lahko tudi v resnih medijih naletimo na primere pristranskega poročanja, prav gotovo, a pripisati zaradi tega vsem medijem kar počez krivdo za širitev virusa je nepošteno do vseh novinarjev, ki se dnevno trudijo objektivno obveščati državljane o stanju v državi, kar je v teh časih izjemnega pomena.

Na koncu je seveda kriv vsak, ki ni upošteval predpisanih ukrepov, gre za tisoče drobnih primerov nepozornosti ali malomarnosti, nikakor pa ne moremo pripisati celotne odgovornosti samo enemu dejavniku.

Tudi vlada bo morala na neki točki prevzeti svoj del odgovornosti. Ob spomladanski epidemiji smo od zdajšnjih oblastnikov poslušali, da je kriva nesposobnost Šarčeve vlade in vodilnih v pristojnih institucijah. Zdaj teh ljudi že več kot pol leta ni več, izgovori za vse, kar je šlo narobe, pa postajajo vedno bolj obupni. Tako smo recimo od pomladi poslušali, da tako imenovani švedski model ni primeren za Slovenijo, saj ni skladen z našimi vrednotami in prevladujočo medicinsko etiko. Zdaj ko zremo katastrofi v oči, pa od pristojnih izvemo, da smo imeli menda v Sloveniji poleti ravno švedski model, vendar se je izkazalo, da so Slovenci po vedenju premalo Švedi, da bi se lahko to obneslo!? Ljudje, zresnimo se.



kolumna Vestnik