vestnik

(V PREMISLEK) Spet v šoli

Ines Baler, 1. 9. 2022
Pixabay
Doslej je bila za nakup računalniške opreme unovčena slaba polovica bonov oziroma za dobrih 15 milijonov evrov.
Aktualno

V različnih medijih so med počitnicami poročali, da so mladi digitalne bone skoraj najpogosteje namenili za nakup dragih brezžičnih slušalk, na te je bilo treba zaradi velikega povpraševanja čakati nekaj dni, ali za drugo opremo, ki je roko na srce za uspešno izobraževanje ne potrebujejo nujno.

Prag hrama učenosti je 1. septembra v spremstvu staršev prvič prestopilo okoli 21 tisoč prvošolcev. Njim bo ta dan prinesel veliko doživetij, za preostale učence in dijake pa bo to le še en prvi september v času izobraževanja. Brezskrbna počitniška meseca sta oddrvela mimo, kot bi trenil, zadnji dnevi so bili v vseh družinah v znamenju priprav. Ovijali so se zvezki in učbeniki, polnile šolske torbe, kupovale potrebščine. Učenci zadnje triade, dijaki in študenti imajo še do konca novembra čas, da unovčijo digitalni bon. Gre za »darilo« prejšnje vlade, katerega namen je spodbujati digitalno vključenost. Doslej je bila za nakup računalniške opreme unovčena slaba polovica bonov oziroma za dobrih 15 milijonov evrov. V različnih medijih so med počitnicami poročali, da so mladi digitalne bone skoraj najpogosteje namenili za nakup dragih brezžičnih slušalk, na te je bilo treba zaradi velikega povpraševanja čakati nekaj dni, ali za drugo opremo, ki je roko na srce za uspešno izobraževanje ne potrebujejo nujno. Številni so se z bonom pocrkljali in si kupili stvari, ki jim bodo koristile predvsem v prostem času, na primer pri igranju igric, ali med šolskimi odmori. Drugače je bilo v družinah, ki stežka shajajo iz meseca v mesec in si težje privoščijo vse potrebno za šolajoče otroke, kaj šele dražjo računalniško opremo. Za te je bilo dobroimetje v obliki bona nadvse dobrodošlo. Kljub vsemu je nekoliko nenavadno, kot je bilo moč spoznati med preverjanjem, da bona ni mogoče nameniti za nakup programske opreme, ki jo vsak, ki dela za šolo ali službo, na namiznem ali prenosnem računalniku nujno potrebuje.

murska-sobota, maskota-pred-oš1
Jure Zauneker
Prag hrama učenosti je danes v spremstvu staršev prvič prestopilo okoli 21 tisoč prvošolcev.

Šolsko leto 2022/23 bo tudi tretje, odkar je v Sloveniji prisoten koronavirus. Zdaj je že vsem znana fraza, da bomo morali s tem živeti, da bo virus krožil med prebivalstvom, od nas pa je odvisno, kako se bomo pred njim skušali obvarovati in kako bomo preprečevali širjenje okužb. Tistim, ki so začeli obiskovati šolo, so pristojni priporočili samotestiranje v domačem okolju. Virus pa nikakor ni edini izziv za odločujoče sfere države. Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije je že pred začetkom šolskega leta spomnil, da je njihova stavka še aktivna, da še vedno zahtevajo ustrezno vrednotenje dela zaposlenih, prav tako so tu še izzivi okrog šolskih malic, poučevanje ukrajinskih otrok, šolanje od doma ...

začetek-šole slovenija šolarji digitalni-bon