vestnik

V Puconcih določili globo za izpust fekalij

I. B., 27. 3. 2022
Nataša Juhnov
V Občini Puconci zaznavajo več primerov praznjenja greznice v naselju, ki ni opremljeno z javno kanalizacijo, vsebina greznice pa ni bila odpeljana na čistilno napravo.
Aktualno

Lastniki stavb na območjih, kjer ni urejene kanalizacije, so dolžni zgraditi čistilno napravo ali greznico.

Občinski svet Občine Puconci je v prvi obravnavi sprejel odlok o ustanovitvi javnega zavoda Razvojni zavod Občine Puconci. Predlog odloka je pripravil Inštitut Idealis, svetniki pa so ga v prvem branju potrdili z eno spremembo. Predlagal jo je župan Ludvik Novak, nanaša pa se na pogoje za imenovanje direktorja. Kandidat za direktorja mora imeti najmanj pet let delovnih izkušenj, od tega najmanj eno leto na vodstvenih ali vodilnih delovnih mestih. V predlogu sta bili sprva zahtevani dve leti dela na vodstvenih ali vodilnih položajih. 

Na seji je podžupan Jožef Ficko dejal, da je bilo gradivo poslano tudi komisiji za statut in pravna vprašanja. Seja je bila sklicana, a na dan seje tudi preklicana. Po besedah Ficka samovoljno s strani predsednice komisije Sande Vrhovac. »Iz tega ugotavljam, da je bila zlorabljena pozicija predsednika komisije. O kakršnih koli postopkih v zvezi z odloki bi lahko odločila komisija, ne pa predsednica. Sklicevala se je na stvari, ki bi jih kvečjemu komisija lahko utemeljevala kot razloge za neobravnavo takšnega odloka,« meni podžupan, ki je še dodal, da bo komisija lahko morebitne spremembe v drugem branju predlagala kot amandmaje. 

občina-puconci, puconci
Vanesa Jaušovec
Občina Puconci

Svetniki so potrdili še odlok o spremembah in dopolnitvah odloka o načinu opravljanja lokalne gospodarske javne službe odvajanja in čiščenja komunalne in padavinske vode v občini. Spremembo je predlagal medobčinski inšpektorat, pristojen tudi za Občino Puconci. Prejel je več prijav izpusta fekalij v občini oziroma praznjenja greznice v naselju, ki ni opremljeno z javno kanalizacijo, vsebina greznice pa ni bila odpeljana na čistilno napravo. Prejšnji odlok za takšna ravnanja ni opredeljeval glob, v novem pa je zapisano, da sta za omenjeni prekršek z globo 500 evrov kaznovana uporabnik in izvajalec javne službe, z globo 300 evrov pa odgovorna oseba izvajalca. Določa še, da so lastniki stavb na območjih, kjer ni urejene kanalizacije, dolžni zgraditi malo komunalno čistilno napravo ali nepretočno greznico. 

V prvi obravnavi je občinski svet potrdil tudi odlok o ustanovitvi javnega zavoda Zdravstveni dom (ZD) Murska Sobota in odlok o ustanovitvi sveta ustanoviteljic javnega zavoda ZD Murska Sobota. Ta med drugim predvideva tri dodatne predstavnike v svetu zavoda. Še enega člana je dobila Mestna občina Murska Sobota, enega Občina Beltinci, enega skupnega pa občini Puconci in Tišina.  

puconci občina naložba