vestnik

V Reflexu lani rekordni prihodki

Majda Horvat, 2. 1. 2023
Vestnik.si
Igor Kržan poudarja, da so v zadnjih letih v posodabljanje opreme, digitalizacijo in novo kalilnico stekla vložili več kot štiri milijone evrov.
Aktualno

Sklad Alfi se je po petih letih umaknil, Igor Kržan ostaja – Damijan Vuk ima s podjetjem velike načrte in napoveduje razvoj

Gornjeradgonska družba Reflex je dobila novega lastnika. To je Damijan Vuk, ki je bil eden ključnih v nekdanjem holdingu ACH Hermana Rigelnika. Vuk je za nekatere medije že izjavil, da ima z Reflexom velike in inovativne načrte. »Želel sem družbo, ki nekaj proizvaja in je tehnična, tako kot sem jaz,« je dejal. Koliko je odštel za nakup prodornega steklarskega podjetja, ni razkril, je pa vložek, ki naj bi po navedbah poznavalcev znašal osem milijonov evrov, povezan s predhodno prodajo podjetij znotraj Rigelnikovega holdinga.



»Pričakujemo, da bo novi lastnik podpiral nadaljnji razvoj podjetja Reflex in zagotovil delovanje v smeri še večje uspešnosti in zadovoljstva zaposlenih,« so nam ob menjavi lastnika sporočili iz podjetja. Sprememba je bila pričakovana, ker je sklad Alfi že na začetku napovedal, da bo v podjetju ostal lastnik pet let. Zdajšnja lastniška sprememba torej ni presenetljiva in je posledica prisilne poravnave, ki jo je za podjetje Reflex, takrat še v lasti družine Krempl, zahtevala upnica NLB. Postopek je bil uveden marca 2018, banka pa je podjetje postopoma prepustila Alternativnemu investicijskemu skladu Alfi. Ta je za generalnega direktorja postavil Igorja Kržana, ki je podjetje saniral. V njem ostaja še naprej, prav tako njegova namestnica Breda Kotar. »Reflex je sedaj finančno stabilno podjetje, ki bo dobilo dobrega, v razvoj usmerjenega lastnika. S kolegico Bredo Kotar se že veseliva novih zmag,« nam je sporočil Kržan in dodal, da zamenjava lastnikov za zaposlene ne prinaša nobenih sprememb.

bc467cd7cf5fef3d772da7b12b18a7dc
Nataša Juhnov
Reflex je dobil novega lastnika, ki veliko obljublja. Foto Nataša Juhnov


Podjetje Reflex se je po poslovnem zdrsu in uspešno izvedeni prisilni poravnavi lani spet zavihtelo med zelo uspešna podjetja. Ustvarilo je blizu 29 milijonov evrov prihodkov in v primerjavi z letom prej doseglo 16-odstotno rast, čisti dobiček pa je presegel 1,3 milijona evrov. Kržan je že konec leta 2021 napovedal, da bodo ob nadaljnji konjunkturi v gradbeništvu letos presegli mejo 30 milijonov evrov prihodkov in se s tem približali najboljšim letom poslovanja, ko je podjetje ustvarilo 34 milijonov evrov. Prihodki za leto 2022 bodo znašali celo 36 milijonov evrov. Ob tem Kržan poudarja, da so v zadnjih letih v posodabljanje opreme, digitalizacijo in novo kalilnico stekla vložili več kot štiri milijone evrov, dotedanjim evropskim trgom dodali nove, naročila pa imajo zagotovljena že tudi za prihodnje leto. Tako kot druge v gospodarstvu pa tudi Kržana skrbi rast stroškov, predvsem cena elektrike in dela.

reflex gornja-radgona