vestnik

V SBMS na dveh oddelkih prepoved obiskov. Znana so tudi navodila z naborom ukrepov za preprečitev širjenja covida-19

Vestnik.si, 8. 7. 2022
Nina Klement
Zaposleni in pacienti v SBMS morajo nositi maske.
Aktualno

Nacionalna skupina za koordinacijo sprejemov in posteljnih kapacitet za covid bolnike v zdravstvenem sistemu je izvajalcem zdravstvene dejavnosti in drugim deležnikom v zdravstvu poslala navodila za obvladovanje in zajezitev širjenja koronavirusa.

V navodilih je nabor ukrepov, ki jih lahko posamezni deležniki po potrebi prilagodijo oziroma nadgradijo z dodatnimi ukrepi, a morajo ti upoštevati tudi epidemiološko sliko v lokalnem okolju. Navedeno je, da se bolniki s covidom vodijo po regionalnem principu, vodstvo bolnišnic pa je dolžno zagotoviti do deset odstotkov postelj, ki so namenjene okuženim bolnikom. "Glede na epidemiološke razmere bodo odstotek postelj postopno dvigovali do 20 odstotkov vseh posteljnih zmogljivosti. Ko pa bolnišnica preseže dogovorjen delež posteljnih zmogljivosti, se preko koordinatorja in dispečerske službe aktivira sistem za premestitve bolnikov v druge bolnišnice," pravijo na ministrstvu za zdravje. Bolnišnice naj bi sodeč po navodilih imenovale koordinatorja za covid postelje. "Organizacija dela izvajalcev zdravstvene dejavnosti na primarni ravni mora v skladu z navodili ob ustrezni obravnavi covid-19 bolnikov omogočiti nemoteno obravnavo ostalih bolnikov in izvajanje ostalih zdravstvenih storitev," so še navedli. 

sprejem-covid, stop-covid
Vanesa Jaušovec
V Splošni bolnišnici Murska Sobota je bilo v četrtek na covid oddelku oziroma v rdeči coni 34 bolnikov.

V Splošni bolnišnici Murska Sobota je bilo v četrtek po podatkih covid sledilnika na covid oddelku oziroma v rdeči coni 34 bolnikov. So pa s tem dnem zaradi naraščanja covidnih bolnikov na Infekcijskem in Internem oddelku tudi prepovedali obiske. Izjema so obiski iz pietetnih razlogov, vendar se je treba o tem dogovoriti z lečečim zdravnikom. Spomnimo, da so že od začetka julija obiski v bolnišnici omejeni na eno zdravo osebo na dan, za največ 15 minut. Obiskovalci morajo nositi kirurško masko. 

sbms ministrstvo-za-zdravje covid navodila