vestnik

Potrjen prvi primer opičjih koz v Sloveniji

Vestnik.si, 24. 5. 2022
Wikipedia
Izpuščaji, značilni za opičje koze.
Aktualno

Na Inštitutu za mikrobiologijo in imunologijo so po poročanju portala N1 v ponedeljek popoldan preverjali prvi sum okužbe z virusom opičjih koz v državi. Sum naj bi obstajal pri moškem, ki se je vrnil iz tujine.

N1 sedaj poroča, da so pri bolniku res potrdili okužbo. "Gre za moškega, ki se je po naših informacijah vrnil iz tujine, s Kanarskih otokov," so zapisali. Nacionalni inštitut za javno zdravje bo izsledke danes predstavil v izjavi za javnost.


Spomnimo, da je bil prvi primer opičjih koz v nedeljo potrjen v Avstriji, in sicer pri 35-letniku, že pred tem še v eni sosednji državi - Italiji. S pojavom te bolezni se sicer soočajo v več državah v Evropi, Severni Ameriki in Avstraliji. Simptomi so podobni gripi, gre za vročino, bolečine v mišicah, izčrpanost in otekle bezgavke, pozneje pa se običajno pojavijo še izpuščaji. Pogosto se začnejo pojavljati na obrazu, nato pa se razširijo na druge dele telesa. Potek bolezni je običajno blag, virus pa se lahko na ljudi prenese ob stiku z okuženo živaljo, okuženim človekom ali s človeškimi telesnimi tekočinami. 

opičje-koze virus sum slovenija