vestnik

Nov angleški sev, novi ukrepi?

Vestnik, 24. 1. 2021
Niko Časar
Trenutno je aktivnih 18.477 okužb.
Aktualno

Predsednik vlade Janez Janša napoveduje nove ukrepe zaradi angleškega seva virusa. Včeraj so v Sloveniji potrdili 537 novih okužb s koronavirusom.

V soboto so po podatkih Covid-19 sledilnika v Sloveniji opravili skupno 2975 testov, od tega je bilo potrjenih 537 okužb. Delež pozitivnih PCR testov je bil 23,5-odstoten (503 okužbe), hitrih antigenskih testov pa 4,1-odstoten (34 okužb). V bolnišnicah se zdravi 1149 covidnih bolnikov, od tega jih 190 potrebuje intenzivno zdravljenje. V soboto je umrlo 31 covidnih bolnikov.

Ob 17. uri novinarska konferenca, govora bo o novem sevu virusa 

Največ preglavic novi sev s hitrim širjenjem trenutno povzroča v Angliji, kjer so 6. januarja že tretjič ustavili javno življenje. Britanski premier Boris Johnson dopušča možnost, da se nekateri otroci v šole ne bodo vrnili niti do poletnih počitnic. Na Severnem Irskem bodo šole zaprte najmanj do 5. marca.

Nekatere evropske države so zaradi mutiranega seva novega koronavirusa še dodatno zaostrile ukrepe, zaprle so tudi šole. Med njimi je Nemčija, kjer bodo šole preventivno zaprte do 14. februarja.

Na sosednjem Nizozemskem, kjer se t. i. britanski sev hitro širi, so najstrožje protikoronske ukrepe doslej, ki vključujejo tudi zaprtje šol, uvedli sredi decembra in jih prejšnji teden podaljšali do 9. februarja. Na Irskem se otroci v šolske klopi ne bodo vrnili najmanj do konca meseca.

Avstrijska vlada se je za zajezitev pandemije odločila podaljšati zaprtje javnega življenja do 7. februarja, s tem pa tudi šolanje na daljavo. Pouk v šolskih klopeh, a v izmenah, se bo predvidoma začel po počitnicah - v zveznih deželah Dunaj in Spodnja Avstrija 8. februarja, drugod pa 15. Na Madžarskem so šole zaprte od 11. novembra, predvidoma bo tako ostalo najmanj do začetka februarja.

Predsednik vlade Janez Janša bo na današnji izredni novinarski konferenci, ki bo na sporedu ob 17. uri, spregovoril o pojavu angleškega seva virusa v Sloveniji ter s tem povezanimi ukrepi, ki jih je potrebno sprejeti. 

koronavirus podatki nov-sev janez-janša