vestnik

Dijaki se vračajo v šole in dijaške domove, prihodnji teden cepljenje učiteljev

vestnik.si, 4. 3. 2021
Screenshot STA
Simona Kustec
Aktualno

»Stanje v vrtcih in šolah je stabilno, sistem pa odziven," je dejala ministrica Simona Kustec. V ponedeljek se po modelu C v šole vrača del dijakov. V Sloveniji so do zdaj zaznali dva primera južnoafriške različice koronavirusa.

V ponedeljek, 8. marca, se bo pouk v vseh osnovnih šolah v državi za vse razrede nadaljeval enako kot v tem tednu, torej po modelu B. V šole pa se vračajo tudi vsi srednješolci, po modelu C, je na današnji novinarski konferenci povedala vladna govorka Maja Bratuša.
»Šole in dijaški domovi so pripravljeni,« pa je poudarila ministrica Simona Kustec, ki se je ob tem zahvalila pedagoški in epidemiološko-zdravstveni stroki, vodstvom ter zaposlenim v šolah in dijaških domovih, ker so z izjemno mero razumevanja ter predanosti zagotovili vse potrebno za izvedbo pouka tako v šolah, kot tudi na daljavo. Dijaki se bodo v šole vrnili po modelu C,  kar pomeni, da se polovica dijakov en teden šola v šoli, druga polovica pa na daljavo, naslednji teden pa se zamenjajo. "Šole se bodo same odločile, katera bo ta polovica," je pojasnila Kustečeva. Dijaki nižjega poklicnega izobraževanja, ki so pouk v šoli obiskovali že doslej, ga bodo tudi v prihodnje v celoti obiskovali v šoli. Enako velja za udeležence izobraževanja odraslih.
Stanje v vrtcih in šolah je stabilno, sistem pa odziven, je še dejala Kustečeva.  Zadnji podatki namreč kažejo, da je v vrtcih po državi prisotnih 79 odstotkov otrok in 83 odstotkov zaposlenih. V osnovnih šolah je prisotnih 90 odstotkov učencev in zaposlenih, v srednjih šolah 85 odstotkov dijakov zaključnih letnikov.
Maske obvezne za vse učence od 6. razreda dalje
Delež vseh aktivnih okužb v vrtcih, osnovnih in srednjih šolah je 0,16 odstotkov. V karanteni je 1 odstotek otrok v državi, in sicer 56 oddelkov v predšolski vzgoji, 85 oddelkov v osnovnih in 14 v srednjih šolah.
Uporaba zaščitnih mask je obvezna za vse učence od 6. razreda osnovne šole dalje. Prav tako je obvezna uporaba zaščitnih mask za učitelje v osnovnih šolah. V veljavi ostaja obveznost tedenskega testiranja zaposlenih. V  prihodnjem tednu se bo sicer začelo prednostno cepljenje zaposlenih v vzgojno-izobraževalnih ustanovah, najprej za zaposlene, ki so starejši od 50 let.

Screenshot (36)
Posnetek zaslona
Direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano Tjaša Žohar Čretnik

Doslej zaznali 2 primera južnoafriške različice
"Od začetka leta smo testirali 1691 vzorcev. V Sloveniji prevladuje različica B.1.258.17 - imamo 1357 primerov ali 81,9 odstotkov. Zaznali smo 83 primerov angleške in 2 primera južnoafriške različice," pa je pojasnila direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano Tjaša Žohar Čretnik. Opozorila je, da število potrjenih primerov angleške različice narašča, predvsem v Obalno-kraški regiji, kjer je delež prisotnosti angleškega seva narasel na štiri odstotke.

različice koronavirusa
Vlada Rs
Od začetka leta smo testirali 1691 vzorcev. V Sloveniji prevladuje različica B.1.258.17 - 1357 primerov ali 81,9%. Zaznali smo 83 primerov angleške (2%) in 2 primera južnoafriške različice (0,1%).

Opravili več kot 3000 inšpekcijskih nadzorov

"Skupno je bilo v obdobju od 22. do 28. februarja opravljenih 3.653 nadzorov inšpekcijskih organov, določenih za nadzor. Izrečenih je bilo 8 prekrškovnih sankcij, 587 opozoril po Zakonu o prekrških in 216 upravnih ukrepov," pa je povedala Deana Potza z zdravstvenega inšpektorata.

Na zunanjih javnih površinah so v obdobju od 22. do 28.2. pri 327 v opravljenih nadzorih izrekli 76 opozoril. Štirideset nadzorov testiranja v šolah in vrtcih ni pokazalo nobene neskladnosti. 

V gostinstvu je bilo od 22. do 28.2. opravljenih 157 nadzorov, izrečeni pa 2 prekrškovni sankciji in 10 opozoril. Na področju storitvenih dejavnosti so opravili 586 nadzorov, izrekli pa 2 sankciji, 60 opozoril in 3 odločbe o prepovedi opravljanja dejavnosti.

Screenshot (37)
Screenshot STA
Deana Potza z zdravstvenega inšpektorata

šola koronavirus model-c vračanje-v-šole simona-kustec novinarska-konferenca