vestnik

V spomin Ludviku Gyergyeku

A. N. R. R., 3. 12. 2022
Arhiv SAZU
Ludvik Gyergyek je za svoje delo prejel več slovenskih in mednarodnih nagrad ter dva častna doktorata, v Budimpešti in Mariboru.
Aktualno

Mednarodno priznani strokovnjak s področja elektroinženirstva je bil rojen v Vidoncih.

Septembra letos je minilo 100 let od rojstva akademika Ludvika Gyergyeka (2. september 1922 – 22. december 2003) iz Vidonec. Ob tej priložnosti so na fakulteti za elektrotehniko ljubljanske univerze pripravili spominsko srečanje. Življenje in delo tega pomembnega strokovnjaka in znanstvenika, ki se je posvečal aktualnim problemom s področja elektroinženirstva, posebej sistemom, avtomatiki, kibernetiki in računalništvu, sta predstavila upokojena profesorja Nikola Pavešić in France Mihelič, njegova nekdanja sodelavca.

Ludvik Gyergyek je po končani soboški gimnaziji študij nadaljeval v Budimpešti in nato v Ljubljani, doktoriral pa iz električnih filtrov na univerzi v Bruslju. Vrnil se je na Fakulteto za elektrotehniko in računalništvo Univerze v Ljubljani, kjer je bil tudi zaslužni profesor, ustanovitelj katedre za sisteme, avtomatiko in kibernetiko, več let tudi njen predstojnik. Ustanovil je smer avtomatika na visokošolskem študiju in podiplomski študij iz avtomatike. Napisal je osem učbenikov. Ko je uvajal nova področja v elektrotehniki, tega ni bilo malo, je poskrbel tudi za ustrezno slovensko terminologijo. Svoje teoretične raziskave in spoznanja je povezal tudi z gospodarstvom.

Obsežno je tudi njegovo mentorsko delo, saj je vodil več kot 200 diplomantov, 85 diplomantov magistrskega študija in 54 doktorjev znanosti, od katerih so bili nekateri tudi iz tujine. Bil je stalni član Slovenske akademije znanosti in umetnosti (SAZU). Za svoje delo je prejel več slovenskih in mednarodnih nagrad ter dva častna doktorata, v Budimpešti in Mariboru. Umrl in pokopan je v Ljubljani.

ludvik-gyergyek fakulteta