vestnik

(SB MURSKA SOBOTA) Zaradi navala bolnikov s covidom prihodnji teden o krčenju storitev

M.H., 28. 10. 2021
Marina Vrbnjak
V torek ali sredo bo znano, če bodo v soboški bolnišnici morali krčiti program.
Aktualno

V Splošni bolnišnici Murska Sobota so zasedene skoraj vse postelje namenjene bolnikom s covidom. Če se bo stanje slabšalo, bodo krčili nenujne storitve. Oskrba ranljivih skupin se ne bo zmanjševala, prav tako ne delo urgentnega centra

V murskosoboški bolnišnici se zdravi 31 covidnih bolnikov, od tega sedem na enoti za intenzivno nego. Večina teh je iz pomurske regije, glede na razpoložljive postelje pa občasno sprejemajo bolnike tudi od drugod. Oskrba teh bolnikov za zdaj še ne vpliva na zmanjševanje obsega storitev pri drugih dejavnostih, s tem, da je oddelek za bolezni ušes, nosu in grla zaprt, medicinske sestre s tega oddelka pa razporejene drugam.

daniel-grabar, direktor, novi-direktor, sbms, splošna-bolnišnica-murska-sobota
Aleš Cipot
Direktor soboške bolnišnice Daniel Grabar poudarja, da tisti, ki pregled potrebujejo zelo hitro, morebitnega krčenja storitev ne bodo občutili.

»S povečevanjem števila covidnih bolnikov, ki bodo potrebovali bolnišnično zdravljenje, pa bo tudi pri nas potrebno nekatere dejavnosti zmanjševati. Preko praznikov bomo ohranili 30 postelj za akutno in sedem za intenzivno obravnavo bolnikov s covid-19, nato pa jih bomo, odvisno od razmer, povečevali. Predvidoma v torek ali sredo se bomo odločali, katere storitve bomo zaradi potrebe po prerazporeditvi kadra zmanjševali, o čemer pa bomo javnost še obveščali,« je povedal direktor bolnišnice Daniel Grabar. Zmanjševanja seveda ne bo za bolnike, ki potrebujejo pregled zelo hitro,  pri delu urgentne službe ter pri skrbi za ranljive skupine.

Precepljenost več kot 80-odstotna, težave povzročajo karantene

Delež cepljenih med zaposlenimi, ki so neposredno vključeni v delo z bolniki, je več kot 80-odstoten, preostale pa bodo v bolnišnici odslej testirali na 48 ur oziroma takoj po tveganem stiku ali znakih okužbe.

Bolj kot okužbe zaposlenih pa jim večje težave zdaj povzroča odsotnost zaradi karantenskih odločb družinskih članov. Prisotna so tudi druga obolenja, predvsem respiratorni infekti in vročinska stanja. »Je pa to število primerljivo s prejšnjimi leti,« je še dejal Grabar.

V murskosoboški bolnišnici se že tudi pripravljajo na napovedano epidemijo gripe, kar bo prav tako imelo za posledico drugačno organizacijo dela ter okrnjeno izvajanje nekaterih storitev.

sbms kovid zdravljeni okrnjene-storitve