vestnik

V Veliki Polani so izvedli prekop groba Danijela Halasa. Kje bodo njegovi telesni ostanki shranjeni, ko bo postopek beatifikacije končan?

M. H., 25. 5. 2022
Majda Horvat
Grob umorjenega duhovnika Danijela Halasa so prekopali konec aprila in ga nato uredili natanko tako, kot je bil prej.
Aktualno

Ekshumacijo naročila Kongregacija za zadeve svetnikov v Rimu, ki vodi postopek za beatifikacijo

Na pokopališču v Veliki Polani je bil izveden prekop groba s posmrtnimi ostanki duhovnika Danijela Halasa, ki je bil umorjen 16. marca 1945 ob reki Muri na Hotizi. 



Lojze Kozar ml., generalni vikar in kancler Škofije Murska Sobota, je pojasnil, da je ekshumacijo ali prekop groba konec aprila naročila Kongregacija za zadeve svetnikov v Rimu, ki vodi postopek za beatifikacijo, in dala tudi navodila v skladu z državnimi predpisi. »Ugotovljeno je bilo, da je v grobu res pokopan božji služabnik Danijel Halas, ki je bil umorjen. Najdene kosti so se shranile v novo krsto in položile nazaj v grob,« je povzel Kozar. Napovedal je tudi, da ko bo postopek beatifikacije končan in bo Danijel Halas razglašen za blaženega, se bodo njegovi telesni ostanki shranili v župnijski cerkvi v Veliki Polani. Kdaj bo to, po besedah Kozarja ne more nihče napovedati. »Postopek vodi kongregacija, tukaj na terenu pa ga lahko spremljamo z molitvijo, s priporočanjem božjemu služabniku, da bi se to zgodilo čim prej,« še zapiše v odgovoru za Vestnik. Vernikom je bilo namreč to, da naj bi posmrtne ostanke položili na izbrano mesto v župnijski cerkvi v Veliki Polani, rečeno na enem od zadnjih romarskih shodov. 



Z generalne policijske uprave (GPU) so nam sporočili, da policija o navedenem izkopu posmrtnih ostankov ni bila obveščena, po njihovih podatkih pa primer tudi ne sodi v kategorijo prikritih grobišč in morišč. "V splošnem lahko odgovorimo, da policija v primeru sklepa Komisije Vlade RS za reševanje vprašanj prikritih grobišč sodeluje pri izvedbi izkopov zaradi zavarovanja in ogleda kraja, saj gre za kraj suma storitve kaznivega dejanja (npr. vojnih hudodelstev), o katerem tudi v nadaljevanju zbira obvestila in informacije, ki bi lahko pripomogle k razjasnitvi dogodka. Po opravljenem izkopu in opravljeni antropološko forenzični ekspertizi se zavaruje vzorec kosti za morebitne kasnejše DNK analize. V primeru, da se na podlagi že pridobljenih podatkov predvideva, kdo bi lahko bile žrtve, pa se za potrditev identitete opravi DNK analiza, če so znani sorodniki žrtve. Po opravljenih omenjenih aktivnostih dejavnostih policija o prekopu in ugotovitvah s poročilom obvesti pristojno okrožno državno tožilstvo. Sicer pa policija pri izkopih posmrtnih ostankov sodeluje, kadar gre za sum uradno pregonljivega kaznivega dejanja (npr. umora). V takem primeru lahko na pristojno tožilstvo poda pobudo za izvedbo ekshumacije. Pobuda mora biti natančno opredeljena in je namenjena kazenskemu postopku. Na predlog tožilstva jo odredi preiskovalni sodnik," so še pojasnili pri GPU.

Kot vemo, se je leta 2002 začel škofijski postopek za ugotovitev njegovega mučeništva, številni verniki pa se od takrat zbirajo na mesečnih molitvenih shodih, romajo na Halasov grob in po njegovi romarski poti. Škofijski postopek za beatifikacijo Danijela Halasa je bil sklenjen 19. februarja 2014 v stolnici Škofije Murska Sobota.

danijel-halas ekshumacija postopek-beatifikacije