vestnik

V Zadru bo na turiste pazil tudi policist iz Gornjih Petrovec

Vestnik.si, 2. 7. 2020
Policija.si
Slovenska policija bo tudi letos na Hrvaško poslala tri slovenske policiste, ki bodo na vrhuncu turistične sezone, od 16. julija do 17. avgusta 2020, hrvaškim policistom pomagali pri postopkih s slovenskimi državljani.
Aktualno

Na Hrvaškem bodo med 16. julijem in 17. avgustom 2020 svoje delo opravljali trije slovenski policisti, ki bodo v pomoč slovenskim turistom.

Slovenska policija bo tudi letos na Hrvaško poslala tri slovenske policiste, ki bodo na vrhuncu turistične sezone, od 16. julija do 17. avgusta 2020, hrvaškim policistom pomagali pri postopkih s slovenskimi državljani. Na Hrvaško odhajajo Matija Breznik iz Sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi (PU) Ljubljana, ki bo delal na območju PU Istarska (Pulj), Ladislav Marentič iz Policijske postaje Novo mesto, ki bo delal na območju PU Primorsko - Goranska (otok Krk) in Franc Krančič iz Policijske postaje Gornji Petrovci, ki bo delal na območju PU Zadarska (Zadar). Pred odhodom jih je sprejel namestnik v. d. generalnega direktorja policije Jože Senica.

0b63b958b32281766120b0a08e09c057.jpeg

»Slovenski policisti bodo sodelovali pri policijskih dejavnostih, ki jih hrvaški policisti opravljajo v povezavi s slovenskimi državljani, predvsem pa omogočali hitrejšo komunikacijo s slovenskimi turisti ter jim dajali pojasnila glede policijskih postopkov. Pri svojem delu bodo nosili uniformo slovenske policije in ne bodo oboroženi, prav tako ne bodo izvajali policijskih pooblastil in ukrepov, za katere so pristojni samo hrvaški policisti. Slovenski državljani se lahko na policiste obrnete preko slovenskega veleposlaništva v Zagrebu ali preko posameznih policijskih postaj, kjer bodo policisti delovali, torej policijskih postaj Pula, Zadar in Krk,« so sporočili iz slovenske policije. Zapisali so še, da tovrstno sodelovanje med hrvaško in slovensko policijo poteka že od leta 2011 in se je izkazalo kot izjemno koristno. Prednosti prisotnosti slovenski policistov v času turistične sezone so predvsem, da so morebitni policijski postopki s slovenskimi državljani krajši, česar so v prvi vrsti najbolj veseli slovenski in hrvaški turisti, saj so krajši postopki zanje tudi manj stresni.

policija, turizem
Policija.si
Slovenska policija bo tudi letos na Hrvaško poslala tri slovenske policiste, med njimi bo tudi Franc Krančič, policist Policijske postaje Gornji Petrovci (skrajno desno).

»Zaradi poznavanja jezika je tudi komunikacija veliko lažja, kar poenostavlja policijske postopke s tujimi državljani. Med turisti je zaznati tudi zadovoljstvo, saj se počutijo varneje ob prisotnosti domačega policista, ki obvlada njihov jezik in pozna okolje, iz katerega prihajajo. Po drugi strani je takšna oblika dela koristna tudi za policiste. Izmenjava informacij je hitrejša, saj ni zamudnega preverjanja podatkov preko drugih služb. Hrvaški policisti potrebne podatke pridobijo neposredno od slovenskega policista in obratno. Hkrati policisti izmenjujejo svoje operativno znanje, se drug od drugega učijo in tako soustvarjajo dobre prakse,« so še sporočili iz slovenske policije.

Policija.si
Slovenska policija bo tudi letos na Hrvaško poslala tri slovenske policiste, ki bodo na vrhuncu turistične sezone, od 16. julija do 17. avgusta 2020, hrvaškim policistom pomagali pri postopkih s slovenskimi državljani.