vestnik

Vrh epidemije smo v Sloveniji dosegli

Vestnik, 10. 4. 2020
STA
Bojana Beovič
Aktualno

Vodja svetovalne skupine v okviru ministrstva za zdravje Bojana Beovič je predstavla aktualno dogajanje o koronavirusu v Sloveniji.

Bojana Beovič kljub temu, da je epidemija pri nas terjala kar nekaj žrtev, nekaj pa se jih na oddelkih za intenzivno zdravljenje še bori za življenje, pravi, da smo lahko s potekom epidemije v Sloveniji zadovoljni. Ni se nam namreč zgodilo to, kar se je v nekaterih drugih evropskih državah. Omenila je, da je slovenski zdravstveni sistem zdržal, ni zmanjkalo ventilatorjev, zaščitne opreme, zdravniki na primarni ravni so lahko obravnavali bolnike s sumom na covid. "Epidemijo smo stišali na način, da je bilo vse to možno," je dejala. Pri tem pa poudarila, da so bili bistveni ukrepi, ki so zmanjšali prenos virusa med ljudmi. "Val epidemije pa se še ni končal," je poudarila. Bistveno je predvsem to, da dosežemo obdobje, ko se bo virus z enega človeka prenesel na manj kot na enega človeka. "V Sloveniji še nismo čisto tam, smo pa zelo blizu," je dodala. 

Glede razkuževanja populacije veljajo po svetu različni pristopi. Beovičeva pravi, da če kmalu ne bomo dobili cepiva ali zdravila, je to edino, kar nam preostane. Pri tem pa je treba biti pozoren na to, da se zaščitijo občutljive populacije. O tem, koliko ljudi mora biti prekuženih, je zaenkrat premalo znanega, bo pa to do neke mere potekalo, ko se bodo nazaj odprli vrtci, šole in druge dejavnosti, tako Beovičeva. 

Glede na potek krivulje epidemije se koncu bližamo, nismo pa še tam, meni vodja svetovalne skupine o tem, ali je bila omejitev gibanja na občine dovolj strog ukrep. Pravi, da imajo nekatere druge države ukrepe še strožje in so ljudje omejeni na dosti manjše območje. Dodala je, da je v Sloveniji še vedno nekaj občin, do katerih virus ni prišel. 

Glede na postopno upadanje novih primerov glede na celotno število primerov smo vrh že dosegli, ocenjuje Beovičeva, vendar čisto dokončnega odgovora zaradi beleženja podatkov ne more podati.
slovenija koronavirus aktualna-situacija