vestnik

Kako bodo v času epidemije poskrbeli za varstvo otrok zaposlenih

A. N. R. R., 13. 3. 2020
I. Oš Celje
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Kam z otroki, se v zadnjih urah sprašujejo starši, ki so v službi in ne bodo mogli poskrbeti za varstvo svojih otrok v času zaprtja vrtcev in šol. V posameznih podjetjih in občinah so že stopili v akcijo in napovedali varstvo otrok zaposlenih, drugje bodo pomagali tako, da si bodo starši prilagodili izmene dela, delali od doma ali še kako drugače. Preverite, kako v Pomurju rešujejo nastalo situacijo.

Iz Mestne občine Murska Sobota so sporočili, da bodo vsi vrtci, javni in zasebni ter tudi varuhi predšolskih otrok na domu s 16. marcem zaprti. Nujno varstvo otrok pa bo organizirano le za otroke, katerih starši bodo nujno potrebovali varstvo, ker bodo dolžni še naprej opravljati svoje delo. Starši bodo morali nujnost zagotavljanja varstva dokazati s potrdilom delodajalca. Vsa potrebna navodila bodo starši prejeli v vrtcu oziroma na njihovi spletni strani. "Za predšolske otroke, ki obiskujejo Vrtec Murska Sobota, bo organizirano nujno varstvo v Vrtcu Miške v Talanyjevi ulici, ampak res samo za tiste otroke, katerih starši so v takšnih službah, da ne morejo ostati doma, to je v zdravstvu, na policiji, v komunalni dejavnosti, v trgovini."

Podrobnosti glede varstva otrok po šolah za najnujnejše varstvo otrok bodo v skladu z navodili, ki jih šole še pričakujejo od ministrstva za izobraževanje, objavljene na spletnih straneh šol.

V Pomgradu so objavili razpis za brezplačno varstvo otrok svojih sodelavcev, ki se bo izvajalo od ponedeljka naprej. Potekalo bo pod budnim očesom strokovnega osebja, otrokom pa bodo poleg varstva in animacije nudili tudi prehrano. O tem, koliko otrok naj bi prišlo, še ne vedo, ker prijave še zbirajo. "Kadar je najtežje, družina stopi skupaj in si medsebojno pomaga," še pravijo na Pomgradu.

b332975d5defc1ba8725779d70f493ea
Nataša Juhnov
V Arcontu bodo skušali priti staršem naproti z ureditvijo menjave izjem ali, kjer to dopušča, dela od doma. Fotografija je simbolična.

V Arcontu iz Gornje Radgone so nam povedali, da bodo svojim zaposlenim, ki so starši mladoletnih otrok in bodo imeli težave z varstvom, skušali priti naproti z možnostjo zamenjave izmen in omogočanjem dela od doma, kjer delovni proces to dopušča.

Sicer pa so kljub izredni situaciji razmere normalne, še pravijo. Z naročili so polno zasedeni, prav tako v proizvodnji delajo z vsemi zmogljivostmi, plačila potekajo po dogovoru, transport poteka normalno. V skrbi za zdravje naših zaposlenih in zagotavljanje nemotenega dela in poslovanja so sprejeli določene ukrepe, katerih cilj je zajezitev širjenja okužbe s COVID-19. Med drugim so odpovedali vse ne nujne službene poti in interne dogodke, reorganizirali malico, poostrili režim zunanje logistike in higienske ukrepe. "Tako kot mnogi drugi po Sloveniji pa se tudi v Arcontu srečujemo s težavami pri nabavi dodatnih zaščitnih mask in razkužil," pravijo. 

coronavirus varstvo-otrok pomgard