vestnik

(VELIKA MAŠA) Preverite, kaj za obiskovalce pripravljajo v pomurskih romarskih središčih

I.B., 13. 8. 2022
Nataša Juhnov
Slovesni maši v apaški cerkvi bosta ob 8. in 10. uri.
Aktualno

Praznik Marijinega vnebovzetja oziroma velika maša bo prvič po epidemiji koronavirusa potekal brez omejitev in s spremljevalnimi dogodki v romarskih središčih.

Pri Gradu, v Turnišču in Apačah bodo v ponedeljek spet pripravili kramarske sejme in pričakujejo večje število obiskovalcev. »Letos bodo prireditve ob veliki maši spet zaživele v polnem obsegu,« zadovoljno pove župan Občine Turnišče Borut Horvat in doda, da je ta praznik tradicija, ki je ime občine ponesla v svet. »Prav okoli romarskega središča murskosoboške škofije načrtujemo razvoj turizma v občini,« je dejal. 



V Turnišču pričakujejo več razstavljavcev kot leta 2019, večji poudarek pa namenjajo domačim ponudnikom izdelkov in hrane, ki se bodo predstavljali na stojnicah. »Program se bo začel že nekaj dni pred praznikom velike maše. Vseboval bo cerkvena bogoslužja in priprave na veliko mašo. Občina v soboto skupaj z Društvom upokojencev Turnišče pripravlja srečanje upokojencev, Kulturno društvo Štefan Raj pripravlja isti dan prireditev Pojemo za vas, kjer se bodo predstavili ljubiteljski pevski zbori iz občine in okolice.« 

velika-maša, turnišče, marijino-vnebovzetje
Jože Gabor
V Turnišču se navadno zbere večja množica obiskovalcev. Tisti, ki prostora ne najdejo v cerkvi, sveto mašo spremljajo od zunaj.

V Turnišče bodo na predvečer praznika prišle romarske procesije, potekalo bo celonočno bedenje in sveta maša opolnoči. Naslednji dan ob 10. uri bo glavna romarska maša, ki jo bo tradicionalno daroval murskosoboški škof Peter Štumpf. 

Po domovih spletajo vence



V Apačah bo v ponedeljek tradicionalno potekal krajevni sejem, na katerem pričakujejo okoli 20 sejmarjev. »Na letošnjem sejmu bo prisotnih več lokalnih ponudnikov, tako iz občine kot iz bližnje okolice. Ker v Občini Apače dajemo poudarek lokalnim pridelkom, proizvodom in storitvam, bo del ponudbe v sodelovanju s turističnoinformacijskim centrom predstavljen ob tej priložnosti. Prepričani smo, da bo ta del dodana vrednost,« so navedli v občini. Zadovoljni so, da se sejemsko dogajanje vrača, saj da so ljudje pogrešali tradicionalnost, druženje in zabavo. Po vaseh v občini priprave že potekajo, saj se ljudje zbirajo v vaških in gasilskih domovih ter spletajo vence za okrasitev cerkve Marijinega vnebovzetja. Slovesni maši bosta v njej ob 8. in 10. uri, pri drugi bo pred cerkvijo nastopil tudi Pihalni orkester Apače. 

29776d9378fff65cd3f250db5bee137a
Nataša Juhnov
V ponedeljek bo praznik Marijinega vnebovzetja.


Tudi pri Gradu bo tamkajšnji Zavod za upravljanje kulturne dediščine po dveh letih lahko pripravil kramarski sejem brez vseh omejitev. Postavljen bo na območju Pörge, v središču vasi Grad. Ob cesti bo okoli sto stojnic z raznoliko ponudbo, sejem bodo dopolnili gostinci s kulinarično ponudbo. Na praznik velike maše bo v cerkvi Marije Vnebovzete ob 10. uri glavna maša in v omenjenem zavodu verjamejo, da se bo pri njej zbralo veliko romarjev. »Veseli smo tudi, da se je vrnilo normalno življenje, da je dovoljeno druženje in praznovanje našega največjega župnijskega praznika,« so še dejali v omenjenem zavodu. 

8002935f3967224608f79db2a6b30bb6
Nataša Juhnov
V središču Grada bo letos postavljenih okoli sto stojnic, na katerih bodo raznoliki izdelki.

velika-maša praznik grad apače turnišče sejmi