vestnik

Veliki finale v Moskvi: To so njihove sanje 

Andrej Bedek, 14. 7. 2018
Reuters
Morda simbolika za finale: Jama Thum Luang na Tajskem.
Aktualno

Francozi in Hrvati bodo v zadnji tekmi svetovnega nogometnega prvenstva svoje upe polagali tudi v Antoina Griezmanna in Luko Modrića. 

V izdihljajih polfinala se je organizator napada Francozov Antonie Griezmann vrnil pred svoj kazenski prostor, da bi izbil žogo iz nevarnega položaja. Luka Modrić, drobcen vezist z nalogo razigrati južne sosede, pri čemer ga nekateri pošiljajo na jetniško žimnico, drugi pa kujejo v nebesa, je po zapravljeni najstrožji kazni brez oklevanja prevzel odgovornost.

Zdaj že kroži šala, da se trojica prereka med seboj, na domu katerega si bodo ogledali finale. Morda pa pridejo še Nemci!


Francozi in Hrvati bodo v finalu v Moskvi svoje upe polagali tudi v oba. Nogometaša bi z osvojitvijo naslova svetovnega prvaka kronala izjemno uspešno sezono, v kateri sta se s kluboma že veselila zmage v evropski ligi oziroma ligi prvakov. Nedvomno sta zvezdnika na svetovnem prvenstvu v nogometu zasenčila zvezdniški trio Ronaldo-Neymar-Messi. Zdaj že kroži šala, da se trojica prereka med seboj, na domu katerega si bodo ogledali finale. Morda pa pridejo še Nemci! Rusija je ponudila nekaj vrhunskih spektaklov, pri čemer je predvsem tekma med Anglijo in Kolumbijo postregla s tistim prvinskim žogobrcarskim izročilom – kri, znoj, umazani udarci –, vse za zmago nad tekmecem.


Ker pa je nogomet postal svoj svet, je te prvinskosti in prave nogometne izvirnosti vse manj. Tempo narekuje kapital iz Azije, mali narodi bodo, se zdi, vse težje prišli do pogače, ki si jo režejo največji, izbrani. Vse je očitno nared za prvenstvo leta 2030 na Kitajskem. Kar oglejte si oglasne panoje na finalu. Tudi v tej luči je morda razumljivo, da so morali slovenski sodniki pred izločilnimi dvoboji domov. Na roko jim res ni šlo dejstvo, da so na turnirju ostale le še evropske reprezentance, vendar je neprepričljiv turški sodnik Cuneyt Cakir vseeno dobil novo priložnost. Kako prepričljiv je bil na polfinalu med Hrvati in Angleži? In da ne bi bili prikrajšani nogometni navdušenci iz Italije in Nizozemske, dveh velesil, ki ju ni v Rusiji, sta v elitnem naboru ostala še delivca pravice Gianluca Rocchi in Björn Kuipers (četrti sodnik danes). Velikim je treba uresničiti sanje.

93cb736f07facc3ae3f4671892be2759
Profimedia
»Ne zanima me zlata žoga, želim osvojiti svetovno prvenstvo. Za ta cilj sem pripravljen dati vse od sebe. Kar koli bo sledilo, bom vesel,« razmišljaAntoine Griezmann.


A naj tudi nogometne sanje malih trajajo vsaj še danes, kajti že jutri bo nov dan. Novi boji, vrnitev v kruto realnost. Prav zato je bilo čudovito videti mednarodno solidarnost, čeprav je bil tudi to (le) medijski spektakel, pri reševanju tajskih dečkov, ujetih v poplavljeni jami Thum Luanga. Morda bodo prav oni 2030. ugnali kako velesilo na svetovnem prvenstvu. To so njihove sanje. Tudi Modrić je nekoč sanjal, danes so te sanje uresničene.

Profimedia
Od vojnega begunca do nogometne smetane: Luka Modrić
finale modrić hrvati nogomet