vestnik

Vestnikova debata: Župan napoveduje obnovo Razlagove 

Timotej Milanov, 13. 4. 2018
Timotej Milanov
Prebivalci Razlagove ulice opozarjajo na trenutno neurejenost. 
Aktualno

Razlagova ulica v Murski Soboti je v razsulu, opozarjajo zaskrbljeni občani, ki so se obrnili na naše uredništvo. Občanka zdaj opozarja tudi na visoka drevesa, ki se ob vetru nevarno nagibajo na strehe hiš. Župan napoveduje obnovo. 

Andrej Bračko živi v Razlagovi ulici že 30 let, ravno toliko let se po njegovih besedah infrastruktura v tej ulici ni bistveno posodobila. Ob trenutnem stanju zaradi nekaterih gradbenih del pa je, pravi, prebivalcem ulice prekipelo, vendar se niso bili pripravljeni izpostaviti, zato se je odločil, da sam naredi ta korak. Gre za ulico, ki je sicer zelo prometna, saj predstavlja cesto do stadiona v Fazaneriji, do teniških igrišč in dveh gostinskih lokalov ob omenjenih objektih, poleg tega pa tudi pot do rekrekacijskih površin, ki jih uporabljajo številni občani za rekreacijo ali sprehajanje psov.

d67f0563df89a1c5eb807551e2f2f20d
Timotej Milanov
Odrezana ograja je ostala v spomin nesreči izpred 20 let.


Nova montažna dvorana za igranje tenisa bo tja privabila še več ljudi, opozarja, pri vsem navedenem pa je infrastruktura v ulici v žalostnem stanju. “V ulici ni niti enega koša za smeti, sam vedno pobiram smeti ob kanalu, kjer živim. Ob cesti ležijo kosi razrezanega asfalta, ne vem, od kod so ga pripeljali, saj to ni asfalt iz naše ulice,” pravi Bračko.

7c3d79651fbe2e7048f1cd537914e352
Timotej Milanov
Teniška hala bo v Razlagovo ulico zvabila še več ljudi.

Poleg slabega cestišča prebivalce ulice moti tudi prehitra vožnja obiskovalcev, saj znak za omejitev hitrosti in oznake na cestišču niso dali pravih rezultatov, zato si želijo, da bi tam namestili fizične ovire za zmanjšanje hitrosti. “Cesta je že kot makadam, ob njej ni urejenih parkirišč, mestoma je ulica videti že kot smetišče,” pove Bračko. Odkar živi v Razlagovi ulici, so tam samo enkrat posodobili cestno razsvetljavo, ki je danes po njegovih besedah že zastarela.

Sodelujte v razpravi
Kaj menite o stanju v Razlagovi ulici? Delite vaše mnenje z nami tako, da komentirate pod tem člankom ali pošljete svoje mnenje navestnik@vestnik.si. Razprava o tem je odprta tudi na naši facebook strani.


“Pred 20 leti je nekdo ponoči z avtomobilom trčil v ograjo mostu čez Mali Dobel, nato so naslednji dan poškodovano ograjo odrezali, še danes je v istem stanju.” Na obstoječe stanje je opozoril že tudi župana Aleksandra Jevška, ki mu je obljubil, da bodo skušali sredstva za sanacijo ulice zagotoviti še v letošnjem proračunu, vendar iz odgovora občine, ki smo ga prejeli, izhaja, da bodo morali na obnovo ulice še nekoliko počakati.

7a0987730d5cccd44b74ab22d41892a1
Timotej Milanov
Danes so kupe zemlje, ki so zmotii nekatere prebivalce, že odstranjevali.

Pred kratkim so del ulice, v katerem se nahajajo vrstne hiše, prekopali zaradi novih električnih napeljav za potrebe postavitve reflektorjev na Murinem stadionu, vendar so po zaključku del deli betonskih cevi in kupi zemlje še naprej ležali v ulici. “Prav tako nam nihče ne pokosi trave, sam kosim travo na ob pločniku, čeprav ni moja.” Pri tem mu pomagajo tudi ostali prebivalci Razlagove.

Prebivalci Razlagove zahtevajo:
- preplastitev cestišča
- ureditev pločnikov na obeh straneh ceste
- postavitev fizičnih ovir za omejitev hitrosti
- koše za smeti
- javno razsvetljavo do stadiona

Nikolaj Hochstetter, predsednik mestne četrti Park, v katero spada Razlagova ulica, pravi, da omenjene problematike niso obravnavali, ker ne spada v pristojnost mestnih četrti. “Gradbeni material je seveda tam zaradi del, ki se izvajajo, kar se tiče cest in ostalega, pa ima vajeti v rokah občina. Mi lahko samo damo določene sugestije in upamo, da nas bodo uslišali. Tako že četrto leto čakamo na pločnik ob parku v Ciril Metodovi ulici, pa ga še vedno nimamo, vedno nam povedo, da je premalo denarja.”

Po naši objavi se je oglasila tudi stanovalka Razlagove ulice Matejka Jerebic Ivančić, ki opozarja na še eno zahtevo prebivalcev: "Z dopisom, ki smo ga naslovili na Občino MS in Krajevno skupnost smo lansko leto zaprosili tudi, da naj se obrežejo oz. znižajo drevesa v vrsti, ki meji na hiše od št. 26-56, vendar do danes nismo prejeli nobenega odgovora. Drevesa so krepko prerasla hiše, so stara, ob vetru in nevihtah se nevarno nagibajo, lomijo in podirajo. Vprašanje časa je, kdaj se bo katero debelejše drevo podrlo na strehe hiš."


509e963f6353518ded80cf1716e0064a
Timotej Milanov
Razlagova ulica predstavlja tudi cesto do stadiona in rekreacijskih površin v Fazaneriji.

Na občini med drugim odgovarjajo, da je zaradi večje investicije-postavitve reflektorjev obnova Razlagove ulice načrtovana v letu 2019. “Mestna občina Murska Sobota načrtuje v letošnjem letu v Razlagovi ulici izvedbo manjkajoče javne razsvetljave mestnega stadiona. V naslednjem letu pa je predvidena obnova od stičišča s Ciril Metodovo ulico do mestnega stadiona. V okviru obnove bodo dograjeni tudi manjkajoči pločniki. Poškodovana ograja na mostu bo sanirana in antikorozivno zaščitena, ravno tako drogovi javne razsvetljave. S stanjem glede odlagališča odpadkov je verjetno mišljeno to, da se je eden od stanovalcev v preteklosti ukvarjal z razgrajevanjem vozil. Zadevo smo takrat odstopili okoljski inšpekciji, ki pa onesnaževanja okolja ni mogla ugotoviti. Koš za smeti je postavljen tik ob kanalu,” so še zapisali v mestni upravi.

Težave tudi v sosednji ulici
V zvezi s problematiko v Razlagovi ulici se je oglasila uporabnica naše spletne strani Tadeja Novak, ki pri tem opozarja še na težave v bližnji Ciril Metodovi ulici, kjer imajo po njenih besedah težave z ropotajočimi kanalizacijskimi pokrovi. Ob kanalizacijskih jaških pa je pogreznjena cesta zato ob padavinah tam zastaja voda. Vozniki avtomobilov ne upoštevajo omejitve hitrosti in prehitro vozijo do ovinka proti Severjevi ulici, moti jih tudi tovorni promet, piše Novakova, ki predlaga postavitev fizičnih ovir za omejitev hitrosti tudi v tej ulici.

Župan se je opravičil
V zvezi z dogajanjem v Razlagovi in Ciril Metodovi ulici se je na zadnji seji mestnega sveta oglasil tudi župan Aleksander Jevšek, ki je povedal, da so z občine vsem gospodinjstvom v teh dveh ulicah poslali dopis, v katerem se tam stanujočim opravičuje za nastalo stanje. Kot pravi, je občina ob razvoju športne infrastrukture v Fazaneriji pozabila na obnovo ostale infrastrukture v ulicah. Župan je v dopisu prebivalce obeh ulic prosil še za potrpljenje do zaključka investicije-postavitve reflektorjev na Murinem stadionu, že jeseni pa naj bi se lotili tudi drugih potrebnih del, med drugim gradnje pločnika ob parku v Ciril Metodovi ulici.
MURSKA SOBOTA Razlagova ulica