vestnik

(VABE S POLŽJIM STRUPOM) V Črenšovcih se je zastrupila psička, zadevo obravnava tudi policija

Vestnik.si, 19. 1. 2022
Veterinarska postaja Lendava
Vaba, ki jo je zaužila psička.
Aktualno

V okolici Črenšovec se je psička zastrupila s polžjim strupom. Lastniki preberite, kako prepoznati zastrupitev in kako lahko ukrepate.

Veterinarska postaja Lendava je v torek javnost obvestila, da so v obravnavo sprejeli psičko, ki je na sprehodu zaužila vabo. Šlo je za meso, prepojeni z modrimi peleti, najverjetneje s polžjim strupom. Psička si je zaradi hitrega posredovanja lastnice in prihoda v ambulanto opomogla, lahko pa bi bil ta sprehod zanjo usoden, so poudarili na veterinarski postaji. "Priporočamo vam, da imate med sprehodom pse ves čas pod nadzorom in ste še posebej pozorni," pravijo. 

vaba, polžji-strup, zastrupitev, pes
Veterinarska postaja Lendava
Psički so veterinarji zaradi hitrega posredovanja lastnice lahko pomagali.

Na nevarnost je opozorila tudi Občina Črenšovci. "Občanka nas je obvestila, da so včeraj v Črenšovcih med potokom Črnec in njivo našli več vab, ki so prepojene z mesom in strupom za polže, ki je za kužke smrtno nevaren," so zapisali na občinskem facebook profilu in dodali, da zadevo obravnava policija. 

Znaki zastrupitve s polžjim strupom se pojavilo 30 minut do tri ure po zaužitju strupa, pojasnjujejo na veterinarski fakulteti. Med klinične znake zastrupitve spadajo nekoordinirani gibi, vznemirjenost, vzdražljivost, pospešeno dihanje in povečana frekvenca srca, kongestija sluznic, blede sluznice, intenzivno slinjenje, razširjeni zenici, povečana telesna temperatura, dehidracija, bruhanje, krvav izbruhek, driska, napet trebuh, zaspanost in ataksija. Med znake hude zastrupitve pa spadajo oteženo dihanje, zavora dihanja, modrikaste sluznice, motnje srčnega ritma in smrt zaradi zastoja dihanja. Zaradi zastrupitve lahko pride do okvare jeter in ledvic, še navajajo. Dolgotrajne posledice pa so lahko driska, izguba spomina in začasna slepota. 

V članku na fakultetni spletni strani še pišejo, da je treba po zaužitju polžjega strupa žival odpeljati k veterinarju, ki ji bo nudil ustrezno zdravljenje. "Velja si zapomniti tudi to, da je preventiva boljša kakor kurativa in se zato raje izogniti uporabi prej naštetih strupov in raje pridelovati zelenjavo na ekološki način."

veterinarstvo zastrupitev polžji-strup