vestnik

(VIDEO) Sem mlad in zdrav. Saj mi covid nič ne more?

Vestnik, 7. 11. 2020
Bobo
Fotografija je simbolična.
Aktualno

V društvu Mladi zdravniki Slovenije v posnetkih odgovarjajo na pogosta vprašanja. Tokrat Žiga Martinčič in David Zupančič, specializanta infektologije, razlagata o morebitnih dolgotrajnih posledicah covida-19 na mlajši populaciji.

V društvu imajo vtis, da gre pri prebolevanju covida-19 samo za vprašanje življenja ali smrti. A 20 odstotkov ljudi v starostni skupini od 18 do 34 let poroča o dolgotrajnih simptomih po okužbi.  Covid-19 lahko poteka kot dlje trajajoča bolezen, tudi pri otrocih in mladih odraslih brez predhodnih kroničnih bolezni. Virus je nov, zato se splača biti previden, tudi če si mlad in zdrav, opozarjajo. 

Ogroženi smo vsi

Žiga Martinčič izpostavlja, da lahko tudi pri mlajših bolnikih, ki so bolezen preboleli v blažji obliki, v naslednjih mesecih nastopijo težave. "Vedno več se ugotavlja, da se posledice lahko pojavijo kasneje, na primer s prizadetostjo srčne mišice, na novo nastali simptomi srčnega popuščanja ali motnja srčnega ritma." Povečano je tudi tveganje za nastanek srčnega infarkta in možganske kapi ali drugih venskih tromboz. "Dejansko smo ogroženi vsi, tako starejši kot mlajši," doda Martinčič. David Zupančič pa pravi, da so ljudje, ki so zboleli v prvem valu, kot posledice bolezni navajali utrujenost, slabšo kondicijo, izpadanje las. "To je zaenkrat nepojasnjen simptom. Prav tako so navedli dolgo trajajoče težave s kašljem in tiščanjem v prsnem košu. Tu bi poudaril, da tega niso navajali samo starejši srčni bolniki, ampak tudi mnogo mladih, ki jih je konec koncev to presenetilo, saj so bili preboleli blažjo obliko." Zupančič še poziva k upoštevanju ukrepov. "Virus je nov, zato mora biti previdnost na prvem mestu." 
covid19 dolgotrajne-posledice žiga-martinčič mladi-zdravniki