vestnik

(VIDEO) Na filmskem festivalu ZOOM nagrajena tudi izdelka OŠ Gornja Radgona in GFML

Vestnik, 29. 9. 2021
Arhiv šole
Lina Horvat, dijakinja GFML.
Aktualno

Pionirski dom Ljubljana je pripravil 15. mednarodni filmski festival ZOOM, ki je letos potekal v sklopu projekta Ustvarjalne Evrope Liberty/Svobodni. S svojimi izdelki sta se predstavili tudi Osnovna šola Gornja Radgona in Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer.

Mednarodni filmski festival je namenjen spodbujanju in izobraževanju mladih na področju filmskega ustvarjanja. Tekmovalni program je bil sestavljen iz slovenske in mednarodne produkcije, filmi pa so bili razdeljeni v otroško in mladinsko kategorijo. 

Lina Horvat, ki je bila v lanskem šolskem letu dijakinja 3. letnika umetniške gimnazije, smer film, je pod mentorstvom Vida Hajnška in Ludvika Rogana pripravila film Zakaj. Ta je najbolj prepričal žirijo in osvojil nagrado, poimenovano Klapa za najboljši slovenski mladinski film. "Nagrada slovenskega mladinskega programa gre filmu, v katerem dijakinja z igrivim in razgibanim filmskim pristopom, polnim duhovitih simbolizmov in animiranih kolažev, preizprašuje svojo eksistenco ter umeščenost v svet. Odličen tekst, ki služi kot podlaga gibljivi sliki, pa v svojem jedru nosi tudi prodorno družbeno kritiko, ki jo vseskozi dopolnjuje ravno prava mera pikrega črnega humorja," je obrazložila žirija.

Nagrajen je bil tudi film Slonči Tonči, ki je skupinsko delo učencev 8. razreda Osnovne šole Gornja Radgona pod mentorstvom Damijana Sovca. Prislužil si je Posebno omembo žirije v slovenski otroški sekciji. "Film nas v tehniki računalniške 2D animacije ter ob naraciji duhovitega, v verzih govorečega prleškega glasu, zapelje na vročo afriško celino. Na prostran safari, kjer Slonči Tonči s svojim muzikalnim rilcem pokriva celotno trobilno sekcijo in skrbi, da v živalskem kraljestvu ves čas odzvanja glasba," so zapisali. 

Na festivalu so s filmom Klic iz onostranstva sodelovali še Sana Ropoša, Ronja Vodopivec, Miha Lukman in Tija Rajnar, prav tako dijaki umetniške gimnazije iz Ljutomera, Tjan Rozmarič iz Osnovne šole Gornja Radgona pa je pripravil film Robotske zgodbe. 

filmski-festival-zoom oš-gornja-radgona GFML film