vestnik

(VIDEO) Pasti pomurskih cest: Preverite črne točke za kolesarje in pešce

Andrej Bedek, Adriana Gašpar, 18. 4. 2018
Nataša Juhnov
Morda bi kot najbolj črno točko v prometu v Murski Soboti lahko izpostavili Gregorčičevo ulico s prehodi za pešce v križiščih z ulicama Staneta Rozmana in arhitekta Novaka.
Aktualno

Opozarjali vas bomo na pasti pomurskih cest. Z nami bodo sodelovali policisti in prometni strokovnjaki. Tokrat analiziramo, katere pasti, ko je s toplejšim vremenom na prometnicah vse več pešcev in kolesarjev, čakajo te udeležence v prometu v Murski Soboti.

Policijska analiza torkove nesreče v križišču Gregorčičeve in ulice Staneta Rozmana v Murski Soboti, v kateri je življenje izgubila 85-letna peška, je pokazala, da sta zaradi izsiljevanja prednosti najprej trčila dva osebna avtomobila. Po trku je en avtomobil odbilo na prehod za pešce, kjer je treščil v peško, ki je torej kasneje umrla, obe voznici pa sta bili lahko telesno poškodovani.


Več o nesreči:https://www.vestnik.si/nesreca-v-ms-povozil-pesko-na-prehodu-za-pesce-6448342

Največ pobud za Gregorčičevo

»Zaradi frekvence prometa na teh dveh prehodih za pešce v Gregorčičevi ulici in na prehodu v Lendavski ulici ob zavarovalniški stavbi prihaja do večjega števila konfliktnih situacij,« potrdi prometni inženir Jože Škrilec, da bi lahko kot črni točki v prometu v Murski Soboti izpostavili Gregorčičevo ulico v križiščih z ulicama Staneta Rozmana in arhitekta Novaka in Lendavsko ulico, še posebej zaradi frekventne obremenitve obeh cest v prometnih konicah.



Gregorčičeva ulica je prav ena od ulic, kjer občina od meščanov dobi največ pobud za umirjanje prometa. »Zame so najbolj nevarne točke v naseljih in mestu predvsem tam, kjer se srečujejo različne vrste udeležencev. Še posebej, če se tu udeleženci gibljejo s precej različnimi hitrostmi. V naseljih prevečkrat silimo kolesarje na od voznikov ločene steze, dostikrat celo na pločnike in tako motiviramo voznike k bolj brezbrižni in hitrejši vožnji,« pove Jože Veren, ki je predsednik Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Občine Murska Sobota in dober poznavalec prometnih razmer v mestu. Prebivalce mesta motijo kolesarske steze na pločnikih, tovorni promet skozi mesto in prehitre vožnje posameznikov skozi bivalna naselja.

3489eef6f84dfceaab87a7df9bfa46f4
Nataša Juhnov
Kolesarske steze so "vrinjene" na pločnik in tako prostor jemljejo pešcem.

Nevarne žive meje

»Večino voženj z avtomobili znotraj naselij opravimo zaradi razvade, razkazovanja in pomanjkanja zdrave pameti. Kot da ne bi imeli na izbiro drugih možnosti. Kot da bi imeli preveč denarja. Kot da bi nam bilo vseeno za lastno zdravje. Nekateri starši ali stari starši vsako jutro otroke pripeljejo na prag šole z avtomobilom. Tudi takšni, ki živijo blizu. Povrh se še hudujejo, da je gneča na cesti. Ne vidijo pa, da gnečo na cesti in na dvorišču šole ustvarjajo sami. Hkrati pa ne zaznajo, da pločniki niso tako polni in vabijo,« zelo nazorno razlaga Škrilec, tudi zavarovalniški forenzik.
##YOUTUBE-https://www.youtube.com/watch?v=Z3XvjNsQmK0https://www.youtube.com/watch?v=ZCtHlElvO_I##
Čeprav je še nekaj manevrskega prostora v policiji, da bi poostrila nadzor in občinah, da bi recimo znižali žive meje, pa vseh napak udeležencev v prometu ter tudi projektantov in izvajalcev nikoli ne bomo odpravili ali preprečili. Se pa napake udeležencev ob manjših hitrostih dogajajo redkeje in so tudi posledice takrat manjše.

Prebivalce mesta motijo kolesarske steze na pločnikih, tovorni promet skozi mesto in prehitre vožnje posameznikov skozi bivalna naselja.
MURSKA SOBOTA ceste policija nesreče